Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Akcie Credit Suisse letí opět nahoru
Credit Suisse bývala symbolem švýcarské spolehlivosti, její pověsti však ublížila řada skandálů. Banka utrpěla obrovské ztráty kvůli bankrotu finanční společnosti Greensill, která podporovala ocelárnu Liberty Steel, a kvůli pádu amerického fondu Archegos. (Novinky.cz)

Voľby by v marci vyhral Smer, nasledujú Hlas a PS. Demokrati mimo parlamentu
Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v marci, vyhrala by strana Smer-SSD so ziskom 17,6 percenta hlasov. Nasleduje Hlas-SD so 16,1 percenta a Progresívne Slovensko (PS) s 15,1 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane. (TA3)

Bidenova administrativa v tichosti pokračuje v deportacích do Ruska
Bidenova administrativa tiše obnovila deportace do Ruska. To je zásadní obrat postoje přijatého poté, co Rusko napadlo Ukrajinu před více než rokem. Tehdy byla deportace pozastaveny. Zastánci imigrace byli zaskočeni, když mladý Rus, který přišel do USA prchající před snahou Vladimira Putina mobilizovat občany k boji na Ukrajině, byl o víkendu náhle deportován z USA zpět do Ruska. Byl jedním z několika ruských žadatelů o azyl. Mnozí z nich se v loňském roce dostali do USA a nyní se obávají, že je americká vláda vrátí do Ruska. Zde by být uvězněni nebo mohou být rychle posláni do první linie, kde Rusko zaznamenalo desítky tisíc obětí. (Guardian)

PS. Na zradu Západu je stoprocentní spolehnutí.

Nemáte zde žádnou moc: co znamená "zatykač" ICC pro Putina
Co znamená "zatykač"?
Z právního hlediska nic. Ačkoli Rusko bylo jedním ze signatářů Římského statutu, zakládajícího dokumentu ICC, smlouvu nikdy neratifikovalo a v roce 2016 od ní oficiálně odstoupilo. Cokoli soud tvrdí nebo dělá, je v Rusku neplatné, vysvětlili v pátek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.
Je Rusko samo o sobě neuznává ICC?
Zatímco Římský statut podepsalo 123 států, 41 nikoliv – včetně Číny, Indie, Saúdské Arábie a Türkiye. Kromě Ruska stáhly podpisy také Izrael, Súdán a USA. Americký Kongres dokonce v roce 2002 schválil zákon zakazující jakoukoli spolupráci se soudem a povolující "všechny nezbytné a vhodné prostředky" k propuštění jakéhokoli Američana – nebo státního příslušníka spojenecké země – z Haagu, pokud to bude nutné, i vojenskou silou. (RT News)

Ruské veľvyslanectvo reaguje na odovzdanie Migov: Budete niesť zodpovednosť
Ruské veľvyslanectvo poukazuje na porušenie zmluvy a varuje pred eskaláciu konfliktu, za ktorú budú niesť plnú zodpovednosť výlučne iniciátori prijímaných rozhodnutí. „Darovanie Kyjevu vojenskej techniky sovietskej/ruskej výroby je okrem toho z právneho hľadiska nezákonné, pretože príslušné rusko-slovenské dohody jednoznačne vylučujú odovzdanie zbraní a vojenskej techniky tretím krajinám bez povolenia krajiny výrobcu. Bratislava si musí jasne uvedomiť, že čoraz aktívnejšie zapájanie do vojenskej podpory kyjevského režimu môže mať za následok nepredvídateľnú a nebezpečnú eskaláciu konfliktu, za ktorú budú niesť plnú zodpovednosť výlučne iniciátori prijímaných rozhodnutí,” upozorňuje ruské veľvyslanectvo. (hlavnespravy.sk)

PS. Aby bylo jasné, co nás čeká.

Zajímavý výsledek holandských voleb: Drtivá výhra farmářské protestní strany a porážka vládní koalice
Volby do provincií a senátní volby, které v zemi proběhly včera, jasně ukázaly velký odpor Holanďanů proti stávající politice EU – a tedy i politice jejich vlastní vlády, která se pustila do likvidace farmářů. (Necenzurovaná pravda)

Podvod COVID a soubory Lockdown
Akta Lockdown ukazují, že neočkující a Covidem kritizovaní lékaři měli pravdu – a že ve vládní politice nebylo v pořádku vůbec nic. (Global Research via Zvědavec)

Slovensko schválilo dodávku stíhaček MiG 29 na Ukrajinu
V tuto chvíli je známo, že Slovensko se rozhodlo převést na Ukrajinu 13 stíhaček sovětské výroby a související zbraně. Zdá se, že některé stíhačky budou standardně převedeny na Ukrajinu, je však zřejmé, že několik bojových letadel bude přizpůsobeno pro použití raket standardu NATO a klouzavých bomb. Celkově Polsko a Slovensko převedou na Ukrajinu 41 bojových letadel tohoto typu, což umožní ozbrojeným silám Ukrajiny vytvořit tři plné letky skládající se z letadel stejného typu, a s přihlédnutím k údajům z otevřených zdrojů to výrazně převyšuje počet stíhaček MiG-29, které byly v provozu s Ukrajinou v únoru 2022. (Aviapro)

PS. A to prosím udělala slovenská vláda, která je v demisi a nemá k tomu souhlas parlamentu. A co udělá česká vláda pod hradním vedením agenta Pávka a s pětikolkou v parlamentu?

Centrální banka Nigérie pozastavila přechod na digitální měnu po ekonomické devastaci země
Tři měsíce poté, co centrální banka zahájila demonetizaci, se ekonomické podmínky v Nigérii nadále zhoršují. Nyní jedna z předních mediálních organizací v zemi požaduje zatčení a stíhání guvernéra CBN. Nigérie je první velkou ekonomikou na světě, která zahájila celostátní digitální měnu centrální banky, takzvanou enairu. Zatím to byl úplný propadák. O rok později si celou aplikaci stáhlo jen 0,5% Nigerijců. Podle zprávy zaměstnanců MMF z roku 2022 ji skutečně využilo pouze 8% z nich. Takže vláda a centrální banka zdvojnásobily svou strategii. V říjnu představili plány na nahrazení všech hotovostních účtů s vysokou nominální hodnotou v ekonomice a omezení výběru hotovosti. I to byla naprostá katastrofa. (Naked capitalism)

PS. Viz náš článek Digitální peníze blízko, blizoučko….

„Všetci sa tu už fakt zbláznili?!?” Beňovú zarazili informácie o nákupe vakcín
V Štrasburgu sa najnovšie hlasovalo aj o správe o európskej ombudsmanky. Najvypuklejšou témou bolo „úradovanie” predsedníčky Európskej komisie Ursuly vod Leyenovej a uzatvorenia kontraktu na nákupy vakcín počas pandémie covid19. Informovala o tom europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) na sociálnej sieti. Komisia podpísala do novembra 2021 v mene členských štátov zmluvy v hodnote 71 miliárd EUR na nákup až 4,6 miliardy dávok vakcín Covid-19. „To znamená, že nakúpila 10 dávok vakcín pre každého občana EÚ,” prezradil rumunský europoslanec Cristian Terhes. „Na základe zmlúv, ktoré nikdy neboli zverejnené.” „Takto boli zverejnené zmluvy, ktoré podpísala s farmaceutickými spoločnosťami,” uviedol rumunský poslanec a predložil dve silne redigované strany zmluvy o verejnom obstarávaní medzi Komisiou a výrobcom vakcín. (Hlavné správy)

PS. Proč si Leyenová těch deset dávek nedala sama? Bylo by to lacinější pro všechny a dnes bychom už hledali novou předsedkyni...