Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Obrana důchodců opozicí? Záporná nula
Vláda navrhla zákon projednat tzv. ve stavu legislativní nouze, což je složitá procedura pod rozlišovací schopnost většiny lidí. Podrobně je popsána zde, zjednodušeně znamená toto: první ze tří čtení návrhu zákona odpadá, sněmovní výbory musejí návrh projednat na čas, obecnou rozpravu nad celkem návrhu lze vypustit, diskusní příspěvky v podrobné rozpravě nad pozměňovacími návrhy zkrátit a omezit jejich počet a po druhém čtení může ihned následovat třetí. Legislativní nouzi na návrh vlády vyhlásila předsedkyně sněmovny Pekarová-Adamová, což ale nestačí, poslanci si musejí odhlasovat, že trvá dosud v okamžiku zahájení projednávání daného zákona a že se ho týká. O to, aby nebylo snížení valorizace projednáváno v tomto režimu, bojovala opozice v první polovině týdne. Nohy si ale podrazila sama. Patrik Nacher z hnutí ANO navrhl ve čtvrtek, aby se o tom, že tento zákon bude projednán ve stavu legislativní nouze, hlasovalo v konkrétní čas bez ohledu na rozpravu, a to ve čtvrtek (02.03.) v osm večer. Koalice zajásala, návrh podpořila, ten tak prošel hlasy téměř všech poslanců. (Argument)

Předběžná zpráva výboru Veřejného Zdraví amerického Senátu o původu COVID-19
Zatímco doposud byly teorie o úniku viru nCOV-19 za laboratoře handicapovány tím, že se jednalo o izolované snahy jedinců na internetu, v říjnu 2022 se objevil daleko větší kalibr: předběžná Zpráva Výboru pro veřejné zdraví Senátu USA, prověřující obě hlavní teorie původu COVID – tzn. přirozený zoonotický i únik z laboratoře. Pečlivě nashromážděný korpus přímých i nepřímých důkazů, včetně přiznání čínských vědců, jednoznačně ukazuje, že covid-disidenti byli v právu a únik z laboratoře je nejen možný, ale i pravděpodobný. (D-Fens)

S&P Global: Index důvěry firem v Rusku velmi stoupl (PDF)
Páteční studie (3.3.2023) komentuje Purchasing Managers’ Index (PMI) v Rusku, který vzrostl na 53,1 ze 49,7 bodů. To naznačuje růst podnikatelské činnosti v soukromém sektoru. Ekonomický růst nastartoval produkci v sektoru služeb a rychlejší vzestup výroby. Hodnota nad 50 bodů odděluje růst od deprese. Zpráva uvádí, že nárůst je spojen s vyšší poptávkou klientů, získáváním nových zákazníků a růstem ekonomické jistoty. Nárůst produkce byl první od září 2022, přičemž tempo expanze bylo druhé nejrychlejší od července 2021. Existuje pozitivní výhled na příští rok mezi zákazníky i firmami. Poskytovatelé služeb zároveň poprvé po sedmi měsících nabírají nové zaměstnance v reakci na zlepšující se podnikatelské prostředí. (S&P Global)

PS. Zato USA se začínají ekonomicky rozpadat a válka na Ukrajině má zničit kolonizovanou EU. Mezitím Rusko a Čína začnou kolonizovat Měsíc.

Třetina dotázaných Američanů souhlasí s rozdělením USA
Třicet čtyři procent z 1000 pravděpodobných voličů dotázaných v rámci Rasmussen Report uvedlo, že souhlasí s Greenovou, ale 57 procent je pořád proti. I když jsou republikáni rozděleni v jiných názorech, jsou v tomto bodě rozděleni pouze s 5 procentní marží. Dokonce 26 procent demokratů tvrdí, že souhlasí s republikánskou kongresmankou pro Donalda Trumpa. Na svátek President's Day byla příznivkyně Trumpa kritická k návštěvě Bidena na Ukrajině a v tweetu tvrdila, že je čas na rozdělení USA. "Musíme oddělit červené státy a modré státy a zmenšit federální vládu...každý, s kým mluvím, to říká. Od perverzní woke culture, kterou nám cpou do hlavy, až po zrádnou americkou politiku demokratů, to musí skončit." (podle Daily Mail)

PS. Takže Deep state si hezky naplánoval rozdělení Ruska, a zatím jim normální Američani rozdělí pod nosem USA.

Milý doležale…
Jaké názory společnost bere v potaz, to není tvoje věc. Lidi si sami vybírají své názory, sami si vybírají, čemu budou nebo nebudou věřit. Tvoje péče o společnost je dojemná, ale naprosto zbytečná. Nikdo nemá rád tety Kateřiny, které vědí nejlíp, co je pro všechny dobré. Ale co by člověk čekal od novináře, který má za šéfa člověka, který teď prohlásil, že za svobodu slova bojují jen dezoláti a proruští trolové. (Vidlákovy kydy)

Prouza: USA kvůli sporům s Čínou obětovaly evropský průmysl. Hrozí zničení celého ekosystému výroby
Unijním lídrům už měsíce leží v hlavně americký protiinflační zákon. USA se na základě něho chystají v dotacích a daňových úlevách nalít miliardy do svých zelených technologií, což může znamenat fatální konkurenci pro podniky v Evropské unii. „Evropský průmysl se stal náhodnou obětí Spojených států při jejich snaze zbavit se závislosti na Číně,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza. (Radiožurnál)

PS. Toho Prouzu by měli vyhodit od koryta za jasné fejky. To chce snad říci, že USA chce ekonomicky zničit EU?

"Tam bude demokracie jak řemen". Jsou obavy o bezpečnost Íránu, kde se našlo lithium za 500 miliard dolarů
Írán tento týden oznámil, že geologové objevili odhadem 8,6 milionu tun lithia v západní provincii Hamadan, což okamžitě učinilo tuto zemi majitelem jedné z pěti největších zásob tohoto cenného kovu na světě. Pozorovatelé se obávají, jak bude Západ reagovat. Příprava lithiových dolů objevených na pláni Qahavand v Hamadanu na těžbu bude trvat asi čtyři roky. Ložiska se táhnou na ploše pěti až šesti km2. To oznámil v pátek (03.03.) Mohammad Hadi Ahmadi odpovědný za doly a těžební průmysl. (Sputnik News)

Moskva: Blinken lhal o rozhovoru s Lavrovem
Americký ministr zahraničí Antony Blinken lhal, když tvrdil, že během krátké výměny se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem jednal o uvězněném americkém občanovi. Blinken ve čtvrtek na tiskové konferenci odhalil, že on a Lavrov "krátce hovořili" na okraji setkání ministrů zahraničí G20 v Indii. Americký činitel mimo jiné tvrdil, že "vznesl neoprávněné zadržení Paula Whelana", bývalého amerického mariňáka, který si v současné době v Rusku odpykává 16letý trest vězení za špionáž. "Spojené státy předložily vážný návrh. Moskva by to měla přijmout, " prohlásil Blinken. (RT News)

PS. Západ se bez lhaní neobejde, ale toto je zoufalý signál pro jiné země.

Nositel Nobelovy ceny odsouzen na 10 let
Běloruský soud odsoudil nositele Nobelovy ceny míru Aleše Beljatského k 10 letům vězení za pašování hotovosti a porušování veřejného pořádku. Páteční rozsudek (03.03.) byl vynesen v rámci procesu proti členům střediska pro lidská práva Vesna (jaro). Kromě 60letého Beljatského byly vysoké tresty uvaleny na další tři aktivisty. Všichni obvinění vinu popírají. Podle běloruských prokurátorů členové skupiny pro lidská práva v letech 2016-21 inkasovali v Litvě statisíce dolarů poté, co peníze obdrželi od různých zahraničních organizací a bez deklarace. Obžalovaní také údajně pomáhali účastníkům protivládních protestů v Bělorusku v letech 2020-21 a zároveň financovali nepokoje "pod rouškou lidských práv a charitativních aktivit." V té době vyšly tisíce běloruských občanů do ulic, aby protestovaly proti vítězství současného vůdce Alexandra Lukašenka v prezidentských volbách. Kromě toho, že sloužil 10 let ve vězeňské kolonii s vysokou ostrahou, bylo Beljatskému nařízeno zaplatit pokutu cca 73 000 dolarů (RT News).

PS. Tolik ke svobodě projevu v Bělorusku. Výše trestu ukazuje, že ho chtějí za někoho vyměnit. Třeba za Assange, to by bylo hezké.

ASPI studie Critical Technology Tracker: Globální závod o budoucí moc
Globální náskok Číny se rozšiřuje na 37 ze 44 technologií, které ASPI nyní sleduje, a pokrývá řadu klíčových technologických oblastí zahrnujících obranu, vesmír, robotiku, energetiku, životní prostředí, biotechnologie, umělou inteligenci, pokročilé materiály a klíčové oblasti kvantové technologie. Studie Critical Technology Tracker ukazuje, že pro některé technologie je všech 10 nejlepších světových výzkumných institucí v Číně a společně vytvářejí devětkrát více výzkumných prací s vysokým dopadem než druhá země (nejčastěji USA). Je pozoruhodné, že Čínská akademie věd je vysoce (a často první nebo druhá) v mnoha ze 44 technologií zahrnutých v ukazatelích Critical Technology Tracker. (aspi.org)