Německo před rokem a půl oznámilo, že odstupuje od výroby jaderné elektřiny a už letos z různých důvodů snížilo kapacitu jaderných elektráren o 40 % (viz náš minulý článek). Zastánce atomových Temelínů jistě nepotěší zpráva německého energetického úřadu. Německo letos při vypnutých reaktorech realizovalo rekordní vývoz elektřiny do sousedních zemí. Ekonomové ví, že nejde jen o přebytek elektřiny, ale také o konkurenceschopné ceny, za něž si mohou jiné státy tuto elektřinu nakoupit. K vývozu elektřiny se podívejte na tabulku dole, modrá čísla znamenají přebytek.



Navíc se již nyní podíl obnovitelných zdrojů pohybuje na celkové úrovni kolem 25 %, viz dolní graf. Kritikové namítají, že mnoho vyrobené elektřiny z alternativních zdrojů zůstává nevyužito, protože vzniká v momentu, kdy ji nikdo nepotřebuje.



Ale i toto využití je už připravováno, a to v několika projektech. Například v Norsku možná vzniknou ve fjordech přečerpávací elektrárny, které tuto energii uskladní. Další uskladnění umožní rozvoj elektromobilů s inteligentním nabíjením a produkce vodíku jako vysoce výkonného a ekologicky čistého paliva pro automobily.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Ekonomika" najdete zde.