Z Kalouskova a Nečasova ekonomického Banánistánu odtékají peníze volným proudem do ciziny a ministr financí ničí promyšlenými kroky české hospodářství a domácí poptávku tak efektivně, jako by byl placen od kusu. V USA se začíná blýskat na lepší časy. Analýza časopisu The Nation (14.11.) ukazuje, jak šéf FED Ben Bernanke otočil v případě monetární politiky. Na veřejném semináři varoval, že neudělá chybu svých předchůdců. Ti chybně jednali ve Velké hospodářské krizi 30. let a slepě věřili v autoregulační mechanismy trhu. Spirála nezaměstnanosti srazila poptávku, ta zničila trh a tím se rozjelo další kolo krize. Bernanke otevřeně varoval před dopady krize dané na Kalouskův způsob, tj. restriktivní politikou státu.

„Stagnace trhu práce představuje vážný problém nejen pro nesmírné utrpení a marnění lidského talentu, ale také proto, že trvale vysoká míra nezaměstnanosti způsobí naší ekonomice vážné škody, které se potáhnou mnoho let.“ (Ben Bernanke)

Škoda, že Nečasovci a Kalouskovci nečtou nového Bernankeho a slepě poslouchají bankéře v City (viz jejich skandály), kam se ulila většina nakradených a vytunelovaných peněz z Česka.

Další ekonomické návrhy amerických ekonomů u nás neslýchané se týkají faktického přerozdělování peněz směrem k jejich přímým spotřebitelům, to jest směrem k rodinám. U nás platí železné pravidlo, že všechny peníze se musí lidem okamžitě sebrat, a pak už nepatří lidem do rukou. Peníze smí následně spravovat jen největší zloději ve státě, tj. politikové, korporace, kmotři, banky a další zajímavé úkazy veřejné a podnikatelské scény.

Nositel Nobelovy ceny za ekonomiku Joseph Stiglitz a Mark Zandi, hlavní ekonom-analytik nechvalně známé agentury Moody navrhli FEDu nové využití peněz. Papírky s dluhy zatím předává FED jen velkým bankám. FED by měl tyto peníze dát přímo lidem tím, že masivně oddluží nyní zničené rodiny s hypotékami na dům. Tím by se vylepšila ekonomická bilance rodin hlavně ze střední vrstvy a logicky by se uvolnily peníze pro spotřebu. Nastartoval by se cyklus ekonomického růstu. Návrh se týká asi 20 miliónů rodin a i těch, které byly kryté nevládními hypotéčními ústavy jako byly zkrachovalé Fannie Mae a Freddie Mac. Vládní trust by měl odkoupit tyto zkrachovalé pohledávky a měl umožnit dlužníkům k majetku, který by jim zajistil kapitálovou solvenci a tím i možnost růstu.

Pokud se podíváme na české turecké hospodářství, tak Kalousek dělá pravý opak. Vyšší DPH zničí zbytek střední třídy, o zbytek se postarají lichváři chránění poslanci a nefunkčními soudy. Stavební spoření a jiné formy finanční pomoci státu směrem k rodinám byly odbourány a částečně rozkradeny. Státní pomoc, přímou i nepřímou, dostávají hlavně banky a mafiánské podniky s majiteli na anonymní akcie, které tento kapitál promptně vyvezou za hranice. Navíc zde neplatí téměř žádné daně a chybí efektivní regulace bankovního sektoru. Banky vydělávají u nás hlavně lichvářským způsobem, tj. stálým zvyšováním bankovních poplatků a vysokými úroky.

Možná by bylo na čase podívat se na Ameriku, náš kapitalistický vzor. Dogmatičtí ekonomové by měli začít studovat „socialistické“ návrhy, které v USA přednášejí přední ekonomové a které nepřímo podporuje i FED. Pokud Američané některé z těchto opatření skutečně zavedou, pak Česko zůstane skanzenem "reálného kapitalismu" na řecký způsob. Kalousek už několik měsíců hospodaří tím, že prodává státní dluhy, prý výhodně. Zajímavý typ podnikání se státem. Mnozí vyznavači privatizace za zhasnutého světla, kteří dříve předsedali rozkrádání státu, ti chtějí pochopitelně na Pražský hrad.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Analýzy" najdete zde.