Noviny NYT zveřejnily celou sérii 30.000 tajných dokumentů, které vlastní federální Agentura na ochranu životního prostředí (Environmental Protection Agency). Z dokumentů zkoumajících následky těžby na již existujících lokalitách jednoznačně vyplývá celá řada nebezpečných vedlejších důsledků této technologie. Je zajímavé, že většina těchto zpráv je klasifikována jako "tajná".

Dokumentarista Josh Fox natočil zajímavé reportáže s lidmi, kteří jsou nyní postiženi touto těžbou. Buď jsou otráveni použitými chemikáliemi nebo kontaminovanou pitnou vodou. Film Gasland byl vyznamenán na několika mezinárodních festivalech. Podívejte se na úvodní část filmu, kde je graficky vysvětlena celá metoda těžby a podán seznam jedovatých chemikálií potřebných k extrakci zemního plynu z narušených hornin.


Filmař byl na žádost republikánů zatčen a odveden v želízkách, protože chtěl natáčet veřejné slyšení Kongresu věnované této nebezpečné těžbě plynu. Jako každý jiný občan chtěl využít své právo být přítomen na veřejném zasedání svých parlamentních zástupců a pořídit si z něj záznam. Na toto prý neměl právo, proto byl zatčen a vyveden. Video z jeho zatčení máte zde.


Energetický bumbrlíček USA tím dramaticky snížil dovoz zemního plynu z arabských zemí a z Kanady. Proto je nyní tato těžba chráněna jako strategický zájem. O obětech se zatím veřejně nemluví, pouze na aktivistických fórech. Podobná vlna protestů se nyní zvedla ve Francii, kde by tato těžba způsobila ekologickou devastaci krajiny.