Ruský podnikatel Alexander Perepiličnyj, který pomáhal švýcarské prokuratuře vyšetřovat masivní praní špinavých peněz z Ruska, byl s velkou pravděpodobností zavražděn ve svém londýnském bytě.

Bohatý Rus utekl do Londýn před třemi roky a začal spolupracovat s policií při rozplétání ruského zločinu, jehož finanční chapadla sahají hluboko do Evropy. Podle zpráv deníku Independent (27.11.) byl tento podnikatel a bývalý zločinec hlavním svědkem proti kriminální skupině "Klujevský syndikát". Tato skupina zkorumpovaných státních úředníků a zločinců se podílela na masivním praní špinavých peněz vyvezených z Ruska. Jde v pořadí již o čtvrtého zavražděného svědka, z nichž byl nejznámější Sergej Magnitskij, advokát, který se v Rusku rozhodl svědčit proti této skupině.

Smrt Magnitského v moskevské vyšetřovací vazbě 16. listopadu roku 2009 (na srdeční nedostatečnost) přinesla diplomatickou roztržku mezi USA a Ruskem. Pracoval jako konzultant fondu Hermitage Capital a byl vyšetřován na základě toho, že vypracoval schéma vyhýbání se placení daní. Ale toto schéma s velkou pravděpodobností sloužilo i ruským úředníkům a zločincům k praní špinavých peněz.

Vyšetřování začal řídit prezident Dmitrij Medveděv a v červenci dal státní departament USA na černou listinu nežádoucích osob v USA některé ruské úředníky, kteří měli mít vztah ke smrti Magnitského. Rusko udělalo totéž a na jeho seznamu figuruje 11 Američanů.