Jen pár písmenek dělí slovo štěstí od slova neštěstí. My sníme o bílých Vánocích, ale pro mnohé jsou mrazivé bílé Vánoce zlým snem. Předpověď počasí na severu Řecka přináší zprávy o sněhové nadílce a v Rusku umrzlo během svátků víc jak sto padesát lidí. A Rusové dnes na tom nejsou ekonomicky tak špatně jako Řekové. Pro mnoho Řeků je letos vytopený byt luxusem.

Práce se stává privilegiem

Platy v Řecku letos drasticky poklesly, nezaměstnanost stoupá do astronomických výšek. V září, ještě před koncem turistické sezóny, bylo v Řecku zaměstnaných 3,7 miliónu osob. Nezaměstnaných bylo podle oficiálních statistik 1,3 miliónu lidí, což jsou pouze ty osoby, které aktivně hledají práci. Dalších 3,4 miliónu není "ekonomicky aktivních", říká statistika řeckého ELSTATu. Na 3 zaměstnané připadá tedy 1 nezaměstnaný.

Nové daně zdražily topný olej

Mnoho lidí v Řecku nemá dost peněz, aby si mohlo zakoupit drahý topný olej. Díky dodatečným daním reformního balíčku se jeho cena přiblížila ceně motorové nafty. Takže se pohybuje kolem 1,35 eura za litr. Stát si sice naplánoval inkaso z nových daní, ale dopadá to stejně jako s výběrem DPH v České republice. Proti loňskému roku došlo k dalšímu propadu.

Nejsou peníze na vytápění škol

Školy nemají peníze, aby mohly vytápět třídy. Vybrané komunální daně jsou spravovány centralisticky. Po zásahu "Trojky" přestaly chodit z Atén peníze na pokrytí nejnutnějších potřeb měst a obcí. Starostové západní Makedonie před vánočními prázdninami oznámili, že už školy po prázdninách neotevřou.
"Není přece možné, aby děti seděly v nevytopených třídách, když je venku mínus 10 až mínus 15 stupňů. Školy se bez vytápění stávají v tomto období ledničkami", komentuje stav starosta obce Amytaio, Makis Josifidis.
Ani zemní plyn není na první pohled alternativou, i když není zatížen zvláštními daněmi. Domácnosti nemají peníze na nezbytný nákup plynového kotle. Chtějí-li se Řekové ohřát, mohou volit z těchto variant: kamna na dřevo, krb nebo elektrické vytápění. Obchodníci využili zvýšené poptávky po dřevě a jeho cenu stejně jako cenu elektrospotřebičů pochybné úrovně vyšroubovali do závratných výšek. Dřevo se prodává na váhu, a tak některé hyeny nechávají dřevo nasáknout vodou. Pálí se všechno: stromy z ulic, stejně jako nalakovaný nábytek pochybného původu, papír a bohužel i plasty. V minulých dnech pokryl Atény smog a vzduch byl zamořen štiplavým kouřem ze spalovaného odpadu všeho druhu.

Ceny elektrické energie vzrostly o polovinu

Na každém rohu se nabízí halogenové zářiče a elektrická topná zařízení. K tomu různé "ionizátory" vzduchu, které mají snížit spotřebu elektrické energie. Varování před domáckou instalací a nebezpečím výbuchu jsou málo platná. Vidina rychlého zisku a všudypřítomná beznaděj jsou vodou na mlýn různým nepoctivcům a hochštaplerům. Aktuálně bylo oznámeno zvýšení cen elektrické energie monopolním dodavatelem o 48,7 %. Týká se těch, kteří elektrickou energií šetří a spotřebovávají ročně méně než 400 kW. Damoklův meč dopadne na 2,5 miliónu domácností. Je to stejná praxe, jako všude jinde: začneš-li šetřit, budeš potrestán zvýšením cen.

Dlouhodobě nezaměstnaní nejsou zdravotně pojištěni

Veškeré návštěvy lékaře jsou pro nezaměstnané noční můrou. K ošetření nejsou přijímány ani děti nezaměstnaných rodičů, kteří nemohou platit hotově za ošetření a léky. Notoricky známé jsou případy žen, které v porodních bolestech žebrají o pomoc zdravotníky, protože nemocnice je odmítají přijmout, pokud nejsou pojištěny nebo schopny platit hotově. Tyto ženy jsou obžalobou těch, kteří se podepsali na současném stavu Řecka. Ať už to jsou prolhaní a zkorumpovaní politici, zástupci Měnového fondu, Evropské centrální banky a vedení Evropské unie. V Řecku už není možné poskytnout pomoc šestiletému chlapci, který rok čeká na nezbytnou operaci, protože jeho rodiče jsou bez práce a nejsou schopni operaci zaplatit. Média podobný případ komentovala nedávno. Lze vůbec ještě hovořit o "vyspělé evropské civilizaci"? Nakonec měl hoch štěstí. Po medializaci případu pomohla řecká odborová centrála PAME sehnat pro chlapce peníze a jeden život tak byl zachráněn. Jiné ovšem nikoliv, protože jde o systémovou záležitost rozkradení veřejno-právní péče a služeb.

Cesta do Betlémské stáje otevřena i pro další kandidáty

Dnes nejde už jen o Řecko, které bylo vykradeno politickými a ekonomickými elitami: vlastními i celého světa. Pozornost musíme věnovat i bezdomovectví ve Španělsku, Portugalsku a dalších zadlužených zemích. Nad stavem České republiky také nelze jásat, i když nejsme tak zadlužení jako jiné země. Česká reprezentace hýří optimismem, neb se můžeme dál zadlužovat! Máme v zadlužování rezervy a ratingové agentury nás vidí pořád jako perspektivní možné dlužníky. Kam by také nacpaly ty virtuální peníze, které FED v USA vydává bankám na nulový úrok? Vždyť vydělají peníze jen přes státní dluh.
Česko s betlémskou kupní silou

Ač tomu někdo nemusí věřit, podle oficiální evropské statistiky přepočtené na paritu kupní síly mají Češi ještě nižší koupěschopnost než krizí tvrdě postižení Řekové. Podle nedávného vyjádření olomouckého arcibiskupa Graubnera se mají Češi dobře, jenom brblají. Bídu prý viděl pan arcibiskup na Haiti. Situace na Haiti má jistě rozměry humanitární krize a s Haiťany hluboce soucítíme. Ale Česko nebylo Haiti a zatím není. V roce 1989 bída v tomto smyslu u nás neexistovala a stát neměl žádné dluhy. Je snad Česká republika na tom tak špatně, že se musíme poměřovat s nejzaostalejšími zeměmi světa?

Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl je také se stavem země spokojen. Hlavní bankéř země je přesvědčen, že měnová politika ČNB nás uchrání od inflace a zajistí zemi stabilitu. A pomůže nám prý to, že nemáme euro. Svatá prostoto! A takoví experti řídí naši zemi!

"Už nemusíme chodit do Betléma, kde chudý Josef s matkou Marií jako bezdomovci přivedli na svět Spasitele. Betlém je kolem nás", zaznělo z kázání charismatického opata augustiánského kláštera v rakouském Seitensettenu včera, na Boží hod vánoční.


Mnoho lidí si nemůže dovolit se o těchto Vánocích ve svých domovech pořádně ohřát. Stále více lidí v Evropě nemá, kam by hlavu složilo. Nedělejme si iluze, že se nás to netýká, a že se "nám, slušným a pracovitým", nic podobného nemůže stát. V Řecku si to lidé střední třídy mysleli také a dnes vybírají popelnice, protože přišli o všechny státní úspory. Prostě byly rozkradeny.

Betlém je všude kolem nás! Pamatujme na to.