Jedna z největších sociálních organizací v Německu, Sozialverband Deutschland, oznámil, že v této nejbohatší zemi Evropy rapidně přibývá starých lidí bez prostředků. V celé zemi jde zhruba o 400 tis. bezprizorních lidí, kteří kvůli nedostatku peněz jsou vyloučeni ze všech státních a zemských pečovatelských domů. A toto číslo se zvětšuje o 5 % ročně.

Vysoký počet lidí bez péče a bez domova je daný i vysokým německým standardem a tím i cenami v sociálních službách. Průměrná cena pečovatelské služby v Německu, pokud jde o zaopatření lidí v jejich domácnostech, stojí kolem 2500-3000 Euro měsíčně. Německé Krankenkassen tedy začaly nahlas uvažovat o "exportu" sociálně slabých seniorů do zemí s cenově výhodnou pečovatelskou službou. Opatření by vedlo k tomu, že se vytvoří cenově udržitelný model péče o chudé a staré lidi.

Česku tedy přibude další byznys, a to nejen ve sféře luxusních domů pro německé seniory, které se na Šumavě a v příhraničí množí jako houby po dešti. Zveřejněná čísla německých sociálních ústavů ukazují, že 7,146 německých důchodců již žije v domovech v Maďarsku, více než 3,000 bylo posláno do Česka a kolem 600 bylo dáno do Slovenska.

Otázka pro vykradené Česko je zcela na místě: Kam vyvezou nás?