Francouzský nezávislý web publikoval zajímavý článek o falešném boomu kolem malých větrných elektráren ve Francii, viz náš straší článek na toto téma. Francouzská asociace výrobců a provozovatelů malých větrných elektráren (AFPPE) nedávno vydala prohlášení o tom, jak nesolidní firmy berou na hůl podnikatele a soukromníky, kteří si chtějí takovou elektrárnu pořídit. Ve Francii vláda dává na investice do alternativních zdrojů energie 40 % daňového odpisu, proto je tato forma investice celkem zajímavá.

Podívejme se na několik triků, na které upozorňuje zmíněná asociace a jsou zajímavé pro českého kutila.

  • Malé větrné elektrárny se prodávají kolem 12 000 à 15 000 euro. Přitom stejní podnikatelé je kupují v Číně za pouhých 1000 euro!

  • Materiál na výrobu malé větrné elektrárny s listy o průměru 3 m a stožáru vysokého 30 m stojí ve Francii cca 3000 euro. Ale profík si za ni někdy fakturuje kolem 30 000 až 50 000 euro!


Asociace upozorňuje zájemce, aby se nenechali oškubat od neseriózních výrobců a prodejců. Malý větrník je nová technologie, která podle provozovatelů nepotřebuje šarlatány a zloděje. Navíc asociace upozorňuje, že příliš velké odpisy na alternativní zdroje energie podporují spekulace, které ničí dobrou vůli a skutečné zájemce o alternativní zdroje. Mnohem lepší forma financování by byla nikoliv ve formě daňového odpisu, ale nižšího úročení půjček na investice. To by efektivněji odradilo případné spekulanty.