Potraviny dražší i v Německu v průměru o 4,8 %

Ceny potravin v Německu v prosinci významně vzrostly. Za zeleninu zaplatili spotřebitelé o 12 % více, za ovoce 9,8 %, říká německý statistický úřad. Ceny energií jsou také podstatně vyšší, v průměru o 5,7 %. Ilse Aignerová, ministryně obchodu, předpokládá, že v roce 2013 ceny potravin v Německu výrazně porostou.

Zdroj: Deutsche Mittelstandsnachrichten, 15.1.2013

Pozn. redakce: A co se bude dít teprve v Česku, když máme ještě k tomu DPH na potraviny zvýšenou na 15%?

Německá centrální banka pokračuje v přesunu svých zásob zlata do Frankfurtu

Německá centrální banka stahuje své zlaté rezervy ze zahraničí do země. Paříž už nebude úložištěm německého zlata. Hlavním problémem však je, že německá Bundesbanka nemůže údajně "kvůli obtížným skladovacím podmínkám" vůbec zkontrolovat, kolik zlata se nachází v USA, kde ho byla uložena většina. Na centrální banku je vyvíjen nátlak, aby byla inventura zásob zlata provedena, a protože má centrální banka evidentně problém inventuru provést, je avízováno, že vydá ve středu 16. ledna 2013 v této záležitosti další informace.

Zdroj: Deutsche Wirtschafsnachrichten, 15.1.2013

Pozn. redakce: Proslýchá se, že německé zlato bylo uloženo v podzemí na Manhattanu v blízkosti Světového obchodního centra, které bylo zničeno 11.září 2001.

Rakouskem hýbe odsouzení bývalého europoslance a ministra za ÖVP Ernsta Strassera za korupci

Vysoký trest 4 roky nepodmíněně odůvodnil soudce vysokým stupněm společenského nebezpečí, které způsobuje korupční jednání politiků na nejvyšší úrovni, a kterým bezesporu je zastoupení v Evropském parlamentu. Nelze diskutovat o přípustnosti jednání, kdy jsou politici upláceni lobbisty, aby ovlivňovali evropské zákony. Soudce navíc svůj rozsudek odůvodnil tím, že byla zostuzeno a těžce poškozeno renomé Rakouské republiky. Strasser si řekl o úplatek 100 tisíc euro a byl přitom natočen skrytou kamerou.

Soudně probíhají i další kauzy politiků podezřelých z korupce a praní špinavých peněz. Ve čtvrtek 17. ledna by měl padnout rozsudek v úplatkářské aféře lobbisty a manžela významné rakouské političky za ÖVP Marie Rauch-Kallatové, hraběte Alfonse Mensdorff-Pouillyho. Manažeři zbrojařského koncernu BAE systém při výpovědi přiznali, že koncern vyplatil Mensdorffovi 12,6 miliónu euro, aby uplatnil svůj vliv v centrální a východní Evropě.

V roce 2010 bylo trestní stíhání Mensdorffa v Británii zastaveno, protože koncern se za "svůj hřích" vyplatil částkou 326 miliónů eur. Stíhání v Rakousku se Mensdorff-Pouilly nevyhnul a je obviněn z organizování zločinného spolčení, které vytvořilo systém uplácení politiků ve střední a východní Evropě.

Kauza se pochopitelně týká i Česka. Bez Mensdorffa by čeští piloti nelétali v grippenech a Rakušané v eurofigterech a nejrůznější politici by neusínali na zámcích.

Der Standard.at, 14.1.2013

Kníže sahá po Pražském hradě

"Schwarzenbergovi se evidentně podařil geniální tah, když špatné mínění většiny české veřejnosti o vládě, jejíž je členem, nemělo dopad na prezidentskou volbu", píše pro rakouský list Standard Gerald Schubert. Při této volbě nehrála žádnou roli klíčová témata, jako je hospodářská politika. Rozhodovala samotná osobnost kandidátů na prezidenta. Schwarzenberg označil svého soka Miloše Zemana za "muže minulosti", ten mu to však okamžitě vrátil a označil ho za "muže přítomnosti", muže, který je spoluodpovědný za asociální politiku vlády. "Lehké to však mít nebude", komentuje rakouský komentátor."

Schwarzenberg (75 let) je pokračovatelem Havlovy tradice a navíc ovládá sociální sítě na Internetu, které mu přinášejí podporu mladších voličů, lépe než sociálně demokratický protivník Zeman". Faktem ale je, že Rakušané mají se Schwarzenbergem problém kvůli Temelínu.