Americká demokracie sice není Rusko nebo jiné autoritářské režimy, v nichž se zveřejnění tajných informací z prostředí zpravodajských službě rovná jisté smrti nebo doživotí. Přesto je alarmující případ pracovníka CIA jménem John Kiriakou. Pracoval přes 15 let jako agent CIA, pomáhal zajmout několik význačných představitelů Al-Kájdy v Pákistánu a dostal za své výkony i medaili za zásluhy (Meritorious Honor Award). Jenže byl také svědkem nezákonných mučení a waterboardingu a ze služby odešel na vlastní žádost v roce 2004. Předal tisku informace o mučení vězňů na Guantánamu a jinde, viz tento souhrnný článek.


Americká justice jej obžalovala podle nechvalně známého paragrafu prozrazení státního tajemství (Espionage Act of 1917), který se používal i proti odpůrcům zvěrstev ve Vietnamu. Armáda a CIA použily toto vydírání k tomu, aby jej zbavily všech výhod plynoucích z jeho pracovního poměru, včetně důchodu a dalších benefitů. Tím slouží jako odstrašující příklad pro další případné svědky amerického mučení.

John Kiriakou je ženatý a má 5 dětí. Zatím se "dobrovolně" přiznal k vině v jednom paragrafu, aby dostal pouhých 30 měsíců, a ne doživotí. I tak bude stát jeho obhajoba kolem půl miliónu dolarů. Jeho přátelé a příznivci založili k jeho podpoře internetovou stránku, kam je možné posílat dary.