Zajímavý článek z NYT (30.1.) popisuje 4 měsíce trvalých hackerských útoků na redakci, které přicházely z Číny. Útočníkům se podařilo špionážními viry infikovat síť deníku, vytáhnout hesla zaměstnanců a kontrolovat obsah mailů.

Pochopitelně je nejvíce zajímaly maily z Číny, které popisovaly pokračující práci na vyšetřování podnikatelských praktik prvního muže Číny Wen Jiabao, jehož rodina spravuje podniky v hodnotě několika miliard. Článek o podnikání premiérovy rodiny a kruhu příbuzných vyšel 25. října 2012.

Deník napadené počítače odstavil a ve spolupráci se specializovanými firmami zjistil, odkud útoky pocházejí a jaký kód používají. Čínský rukopis hackerů a prolomení obrany u šanghajské pobočky NYT jasně dosvědčily, že veškerá špionážní činnost pochází z Číny. Hackeři ovšem nejprve prolomili síť univerzit v USA a odtud zaútočili na interní síť deníku. Na první pohled se zdálo, že útoky pocházejí z USA. Podle prohlášení šéfredaktora NYT se hackeři nedostali ke skrytým informacím týkajících se publikovaného článku o podnikání Wenových příbuzných.