Situace v Mali obrátila pozornost na důvody náhlého zájmu evropských zemí a USA o zdejší oblast. Důvodem jsou samozřejmě energetické zdroje, především ropa a zemní plyn. V nedávném článku jsme rozbírali zamlčené důvody teroristického útoku na petrochemický závod v Alžíru, kde v bojích padlo více než 100 lidí, včetně teroristů a rukojmí.

Stejné teroristické skupiny působí v deltě Nigeru, který patří k nejbohatším ropným nalezištím v Africe. Hlavně těžební společnost Shell vyniká v plundrování přírodních zdrojů, hned vedle firem jako Agip a Exxon. V současné době nizozemský soud, kam firma Shell právně patří, odmítl nároky na odškodnění nigérijských zemědělců. Žaloby na firmu podali ekologičtí aktivisté včetně Amnesty International, viz toto video.


Místní kmeny žijící po staletí v úrodné deltě řeky Nigeru umírají otráveni ropným znečištěním. Stát Nigérie patří mezi nejzkorumpovanější na světě a pro koncerny jako Shell se vyplatí zkorumpovat vládu a úředníky, místo aby investovaly do drahé infrastruktury. Záběry z videa jsou výmluvné. Chudí obyvatelé delty nemají z miliardového bohatství téměř nic. Proto z protestu ničí těžební zařízení a také je navrtávají, aby se dostali k ropě pro vlastní potřebu, protože si ji nemohou koupit. To byl důvod, proč nizozemský soud odmítl žaloby farmářů ve třech klíčových bodech, a tím zbavil firmu Shell soudní odpovědnosti za ekologické škody. Soud vyhověl pouze jedné žalobě o náhradu škody, která se bude dále projednávat.

Videa nezávislých stanic ukazují, že těžební oblasti jsou přímo kontrolovány vládními milicemi, které si platí ropné firmy. Stejná situace vládne v Kongu a jinde v Africe. Tento způsob násilné vlády nenávidí zdejší domorodé kmeny, které z ropného bohatství mají pouze otrávenou vodu a umírající děti. Není divu, že tzv. "terorismus" ve skutečnosti maskuje hodně přízemní zájmy evropských a amerických koncernů. Afričané mají paradoxně mnohem lepší zkušenosti s čínskými podniky, které vsadily na podporu místní ekonomiky, místo aby se spoléhaly na zkorumpované africké vlády.