Podle prohlášení <a href="http://www.umlaufoviny.com/www/res_publica/archiv/materialy/vezni.mht">
tiskové agentury AP
</a>ze dne 6. září 2006 přiznal americký prezident Bush na plnou hubu, tedy oficiálně, že po světě existují nelegální americké koncentráky – on jim říká eufemisticky "věznice". Vláda se k tajným mučírnám nikdy oficiálně nevyjádřila, až nyní. Mezitím se proti tomuto záchvatu nelidskosti zmobilizovaly slušné noviny v USA, pak Amnesty International a nakonec i <a href="http://www.umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/index.php?clanek=235">Umlaufoviny</a>. S rozvážností nejdál dojdeš. Prezident potvrdil, že se stále nevzdal svých původních plánů na postavení podezřelých teroristů před vojenský soud. Nejvyšší soud sice v červnu 2006 tento záměr odmítl jako odporující americkému i mezinárodnímu právu (i o tom jsme podrobněji psali, takže se k věci nebudeme vracet), prezident však tento návrh znovu předložil ke schválení Kongresu a vyzval zákonodárce, aby podpořili jeho požadavek na zadržování některých důkazů před obhajobou, pokud by hrozilo prozrazení tajných informací. Jinými slovy: právo na spravedlivý proces není součástí oficiální republikánské doktríny USA.
/n/n
Již kdysi dávno jsem psal o vážné roztržce v <a href="http://www.umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/index.php?clanek=65">transatlantickém pojetí hodnot</a>, protože Evropa nesdílí mnohé z amerických "ideálů" dneška. Jistě je potěšující, že americké ministerstvo obrany vydalo novou směrnici, podle níž se mají na vězně v Guantánamu vztahovat některé prostředky právní ochrany podle ženevských konvencí. Ale samotná existence tohoto koncentráku je zásadně nelegální. Nedávno jsem viděl film "<a href="http://www.csfd.cz/film.php?222256">Road to Guantanamo</a>", kde se líčí osudy britských muslimů, které jako "teroristy" propustili z tohoto koncentráku po nátlaku vlády Velké Británie. Tento ostrovní národ si Američané nemohou dovolit rozhněvat – přesněji řečeno jeho vládu ne, protože normální Britové jsou rozhněvaní již dávno. Blaira to bude stát premiérské křeslo. Proto jejich vězni již v Guantanámu nejsou – zato jsou tam lidé, které žádný stát nechce nebo nemají jasnou státní příslušnost. Mají tam snad zemřít jako bezejmenní vězni stalinských gulagů?
/n/n
Závěr je jasný a potěšující. Soustředěná pozornost světových médií a organizací na ochranu lidských práv, které se věnují tomuto lidskému neštěstí, právní zhovadilosti a politickému "problému", způsobila, že oficiálně bylo přiznáno nevyhnutelné. Sojuz přiznal existenci koncentráků až po Stalinově smrti, kdežto prezident Bush to stihl ještě ve svém vlastním volebním období. Je to od něj milé, lidské, upřímné a vůbec hezké. Takové gesto křesťanské otevřenosti. Jsem jen zvědavý, jak dlouho mu bude trvat, než koncentráky zruší a vězně pošle buď před řádný soud, nebo domů. Ale kam, když nemají domov?
/n/n