Nezávislá média v Izraeli i světová média se baví tím, že pilně zveřejňují fakta o sebevraždě izraelského špióna v super tajném a super střeženém vězení Ajalon v Ramle nedaleko Tel Avivu. Tento bývalý agent Mossadu zde byl uvězněn pod falešným jménem a ani žalářníci neznali jeho identitu. Podle dokumentárního filmu byl tento "Prisoner X" tak tajný, že jeho jméno bylo zveřejněno až nyní, přičemž sebevraždu spáchal 15. 12. 2010. Jednalo se Australana s dvojím občanstvím jménem Ben Zygier a nechal po sobě v Izraeli ženu a dvě děti.

Co fascinovalo novináře, byl a je fakt, že stát je schopen bez udání důvodu zprovodit ze světa vlastní občany a nechat je zemřít za záhadných okolností v super tajném vězení. Izraelští novináři začali klást vládě nepříjemné otázky.

Odpověď vlády byla jasná a stručná. Oficiální komuniké o celém případu nezmínilo žádné jméno a žádné okolnosti smrti, jen zdůraznilo bezpečnostní zájmy země. Australská vláda nebyla nikdy oficiálně informována o tom, že jeden z jejích občanů hnije v tajném vězení a nikdo k němu nemá přístup, kromě speciálně instruovaných advokátů a vyšetřovatelů. Ti ovšem o celém případu nikdy nepromluvili. Tyto metody se až příliš podobají totalitním praktikám, které Izrael oficiálně odsuzuje.

Bylo jasné, že je zaděláno na skandál, protože věc se už nedala mediálně ututlat a psaly o ní všechny světové deníky. Kromě českých, pochopitelně. Izraelská vláda udělala poslední pokus, který jen potvrdil nejčernější podezření žurnalistů. V úterý si povolala vydavatele velkých deníků v Izraeli a oficiálně jim zakázala publikovat celou zprávu. To už bylo moc i na zdejší novináře, kteří věří, že stále ještě žijí ve formální demokracii. Velká média v zemi o případu informovala, a tak se dostala do otevřeného konfliktu s vládou. Viz článek z novin Haaretz s názvem "Temné činy Izraele", kde je také poděkování všem zahraničním nezávislým žurnalistům. Zkrátka, zdejší a přespolní novináři jsou stateční a dělají to, co mají.

Ve starším příspěvkujsme psali, že největším hrozbou pro USA na Blízkém východě je stát Izrael. Američané přiznali, že z hlediska špionáže představuje Izrael zdaleka největší blízkovýchodní nebezpečí pro zájmy USA. Jeho špionážní aktivity v USA jsou třetí v pořadí, hned za Ruskem a Čínou. Hle, není to Irán, kdo představuje základní hrozbu americké demokracii, ale samotný Izrael. A protože největší nepřítel pro CIA je zároveň největší oficiální přítel Bílého domu, jedná se o poněkud složitou situaci.