Řecko přestalo pro česká bulvární média existovat, protože se tam dějí zajímavé a znepokojivě nebezpečné věci.

Zaměstnanci továrny na výrobu stavebnin Vio.Me v Soluni se rozhodli k ráznému kroku poté, co jejich fabriku nechal zdejší podnikatel nejprve vytunelovat a pak zbankrotovat od května 2011. Na rozdíl od českých pasivistů svolali zdejší aktivisté generální shromáždění, začali továrnu okupovat a demokraticky si zvolili nové vedení podniku, který začali provozovat pod vlastní správou. Liberální kapitalismus či řecká levicová anarchie? Originální článek najdete v v řeckých nezávislých médiích podporujících demokratickou formu vlastnění výrobních prostředků.

Boj dělníků Vio.Me za udržení pracovních míst vyvolal velkou vlnu solidarity i v zahraničí. Nejde totiž o první případ převzetí zbankrotovaných podniků samotnými zaměstnanci. Od roku 2001 už existuje přes 300 podniků, které jsou demokraticky vlastněné a spravované přímo jejich zaměstnanci. Velmi známým příkladem je Argentina, která od krachu své vytunelované měny má v demokratickém vlastnictví zaměstnanců nejrůznější zařízení: hotely, slévárny, nemocnice, noviny a další podniky. Zkušenosti ukázaly, že tyto podniky si vedou v průměru velice dobře a klidně se obejdou bez horentně placených a politicky korektních manažerů.

Tento příklad se rozšířil i do jiných zemí, včetně USA a Evropy. V Chicagu se dělníci rozhodli koupit zbankrotovanou továrnu New World Windows, kterou nejprve potopil a pak opustil její vlastní management.

Pokud chcete vyjádřit solidaritu dělníkům-majitelům továrny v Tesaloniki (Soluni), klikněte na tento mail.