Další jobovku vzhledem k občanským svobodám a ochraně dat na internetu přinesl nedávno britský deník Independent (30.1.).

Všechny osobní informace ukládané britskými uživateli internetu na hlavních tzv. "cloudových" službách (např. Google Drive, Apple iCloud, Amazon Cloud Drive) mohou být kdykoliv a bez vědomí uživatelů prohledávány americkými špionážními službami.

Důvod je naprosto jednoduchý. Sídla těchto firem jsou oficiálně v USA a proto spadají pod americkou legislativu. A ta nedávno schválila nemravný zákon zvaný "The Foreign Intelligence Surveillance Act", známý pod zkratkou FISA. Ten umožňuje, aby jakýkoliv internetový obsah podléhající legislativě USA byl na požádání amerických úřadů zpřístupněn. O tomto zákonu zásadně porušujícím americkou ústavu jsme psali nedávno. Viz článek Obama podepsal zákon omezující občanské svobody. Barack Obama prodloužil platnost tzv. FISA Amendments Act z roku 2008. Tento zákon podepsaný prezidentem Bushem mladším umožnil americkým úřadům, aby bez povolení soudů v případě podezření na teroristickou činnost odposlouchávali telefony, maily a další komunikaci podezřelých osob. K fízlování stačí tzv. "rozumné podezření", což u paranoidních zpravodajských služeb všude na světě existuje naprosto trvale.

Nyní se ukazuje, že dopady americké legislativy platí globálně, protože většina velkých firem pracujících s technologií cloudu má své sídlo v USA.