Včera v noci zemřel ve věku 95 let Stéphane Hessel, humanista a celoživotní vyznavač myšlenky sociálního státu. Němec narozením, Francouz po celý život, člen protifašistického hnutí odporu (Résistance) a vězeň v Buchenwaldu. Unikl smrti tím, že utekl z transportu smrti do Belgen-Belsenu. Kondolence rodině zaslali všichni čelní představitelé francouzského politického života. Hessel patřil k zakládajícim členům hnutí Occuppy Street ve Franci, viz toto video natočené pro web www.DemocracyNow.org.

Co jsme naučili v koncentračních táborech? Solidaritě. Byli jsme tam příslušníci všech národů Evropy. A co solidárně prospívalo jednomu, to prospívalo všem. To byly základní hodnoty budoucí Evropy.


Rozhovor se týká jeho knihy či spíše manifestu "Indignez-vous!" (Time for Outrage), který byl jedním klíčových ideových katalyzátorů celého hnutí "Occupy!" a "Democracy Now!". Manifest "Je čas nemlčet!" devadesátilého zastánce sociálního státu, z hloubi duše pobouřeného neoliberálním vývojem ve společnosti, vyšel v roce 2010 ve Francii. Ihned byl přeložen do 10 jazyků a prodává se se v miliónech exemplářů, kromě češtiny ovšem.

RIP pro vlastence, partizána, humanistu a budovatele spravedlivé Evropy a světa.