V poslední době mne zaujaly dvě naprosto nesouvisející zprávy. Německá čarodějnice s uměleckým jménem "Madam Mitternacht" bude o 900 euro chudší. Soud jí přikázal nahradit škodu za nefunkční nápoj lásky. Paní Schutzová, solidně pověrčivá Němka, zaplatila čarodějnici za nápoj, který měl zaručit, že se k ní vrátí bývalý milenec. Když se ovšem expřítel nevrátil, zklamaná kupující se obrátila na soud. Ten rozhodl, že čarodějnice porušila zásady poctivého prodeje tím, že prodala výrobek, který nefungoval. Tribunál přikázal vědmě, aby peníze vrátila. Německý soudní dvůr navíc rozhodl, že zboží, které lze označit jako "nápoj lásky", neexistuje. Pokud je tento produkt nabízen, jedná se o podvod. Případ mne zaujal proto, že jsem právě dočetl historický román o poslední zavražděné "čarodějnici" v západní Evropě. Byla jí nešťastná služka Anna Göldinová, popravená ve Švýcarku roku 1782. Ale střední Evropa popravila svou poslední čarodějnici až v roce 1783 (Prusko) a němečtí rybáři utopili v severním moři jednu zaručenou čarodějku ještě v roce 1836! Hodili ji do vody a protože se neutopila hned, byl to jasný důkaz, že je třeba pomoci k její smrti třeba i násilím.
/n/n
Případ druhý. Dne 13. listopadu 2006 dorazil reverend John Hagee ze San Antonia do Washingtonu společně se svými čtyřmi tisíci evangelikálními dušemi, aby zde podpořil organizaci "Křesťané na podporu Izraele" (<em>Christians United For Israel</em>). Proti Arabům, zejména Hisballáhu, má "Izrael dělat svůj džob" a nikdo mu v tom nemá bránit. Nadšený duchovní vyložil konflikt na Blízkém východě apokalyptickými hesly. Jde o bitvu "mezi dobrem a zlem" a podpora Izraele se rovná "Boží zahraniční politice". Pastor pravděpodobně sedí přímo na niterném vnitru, takže má ve věci nebeské jasno.
/n/n
Oba případy ukazují zajímavou věc. Německý soud hájil v čarodějnickém procesu pozici osvícenství, které z rozumných důvodů neuznává okultní nápoje lásky. Zklamaná iracionální zákaznice se dovolává racionální soudní moci, která vynáší nejen dílčí verdikt, ale staví se i na filosofickou pozici. Pozitivista by řekl, že soud nemá žádné oprávnění k tomu, aby se vyjadřoval k existenci či neexistenci nápojů lásky. Nic podobného totiž v trestním či obchodním právu není. Měl by pouze posoudit, zda byla či nebyla naplněna skutková podstata žaloby. Věcně by šlo o to, zvážit účinnost či neúčinnost daného obchodního produktu. Ale právě tomuto iracionálně-kafkovskému rozhodnutí se chtěl soud vyhnout, proto argumentoval lidsky a osvícensky, tj. podle zdravého rozumu. České soudy by případ jistě řešily pozitivisticky odkazem na danou literu zákona, protože již propadly plné iracionalitě a zdravý rozum poslaly do hajan. Například rozhodnutí plzeňské soudkyně poslat německé pedofily, které chytli přímo při činu, bez trestu zpět do Německa je přesně z této kategorie rozhodnutí. Nemá totiž nic společného se spravedlností. Iracionálno se skrývá i za zdánlivě plně racionálními rozhodnutími, například plzeňského soudu. Stejně tak je iracionální americký reverend, který hodnotí zahraniční politiku Božíma očima. Ale ten zase svou slabost rozumu maskuje skvělým mediálním ohňostrojem, který podobné pitomosti dovede umně zakrýt. A jak víme, média dovedou zakrýt leccos, zvlášť v době nejasných jednání o vládě, v nichž se jedna vítězná partajní velmoc stává nemohoucím medvědem. ale na to, aby zrušil polovinu speciálních útvarů u policie – zejména rozpustil celý finanční odbor vyšetřování – na to ovšem pan Langer spolehlivě stačí. Racionální důvody typu "úspor" a "zefektivnění práce policie" rády prodají veřejnosti vlivné české noviny a weby spřažené s novou mocí. Hra racionality je hodně dvojsečná zbraň, protože stojí mimo morálku jako neutrální nástroj k čemukoliv. A navíc se racionalita stává problematickou i z dějinných důvodů. Zejména proto, že tzv. "zdravý rozum" (<em>common sense</em>) je ovlivněn filosofickými a jinými názory dané doby. Ještě v 17. století patřilo ke zdravému rozumu upalování čarodějnic. Například paní soudkyně z Plzně už také nemá zdravý rozum, protože nedokáže rozeznat ani spravedlnost od nespravedlnosti, ani dobro od zla. Pan reverend je naprosto racionální v postupech lobbingu pro "Hospodinovu zahraniční politiku", za jejíž prosazování by ho normálně mohli zavřít do blázince, alespoň v okruhu střízlivě a kriticky myslících lidí. V Bushově Americe republikánských nadšenců jde ovšem o posvátnou věc hodnou maximální pozornosti.
/n/n
Závěr. Není všechno zlato, co se třpytí. Lidé věří dnes podle průzkumů nejvíce novinám a médiím, protože přestali věřit sami sobě. Nemají ani chuť ani odvahu hledat pravdu, tj. konfrontovat si svůj názor s ostatními občany, abychom společně věděli, jak na tom vlastně jsme. Proto mají volný prostor tlučhubové a demagogové typu Karla Steigerwalda ze svazácky pravicové Mladé fronty. Analýza Britských listů jej označila za "<a href="http://www.blisty.cz/art/31233.html">politického flašinetáře</a>". Podobných flašinetářů by se jistě našlo mnohem více, o Lidových novinách nemluvě. Nevadí mi jejich pravicovost, ale propagandistické žvanění, které s naprostou bohorovností spojí cokoliv s čímkoliv. A mimochodem: předvolební "kakaová" aféra poslance ČSSD Michala Krause skončila tím, že jej <a href="http://www.ceskenoviny.cz/domov/index_view.php?id=219080">soud osvobodil</a>. Ale buďme spravedliví k panu Marku Dalíkovi z ODS, kterého soud zprostil viny v korupční aféře "Kořistka". Také prý nedával žádný desetimiliónový úplatek jmenovanému poslanci za zběhnutí od ČSSD. Ale už máme po volbách a mezitím se jistě zapomene i na aférky další, které Lidovky a MF Dnes ještě před měsícem tak <a href="http://www.umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/index.php?clanek=257">pilně živily</a>. Zájem ochabl, máme po volbách, takže stačí pouze démonizovat pana předsedu ČSSD, který se těsně před volbami stal "mafiánem" a "pedofilem". A pan major Kubice má tak jako tak práci navíc, protože musí usednout do školní lavice, jinak mu bude upřen post na vnitru kvůli nedostatku vzdělání. Racionalita politického úsudku spočívá v tom, že se nezapomíná. Racionalita demagogie spočívá v hesle přesně opačném: Volby skončily, vyšetřování také, tak skončete s přemýšlením i vy.
/n/n