V malých supermarketech USA se změnilo smýšlení. Mnohé z řetězců začaly spolupracovat s nezávislými organizacemi zkoumajícími kvalitu potravin. To bylo předtím nemyslitelné a velké řetězce to zatím neudělaly.

Výsledek je překvapivý. Zákazníci najdou na obalech potravin tzv. "Nutritional Score Numbers" tj. stupnici určující hodnotu daných potravin podle jejich druhu. Za hodnocení odpovídá nezávislý orgán NuVal, který podporuje federální vláda. Ta ostatně chtěla tyto štítky zavést už v roce 1990. Lobbistické skupiny placené obchodními řetězci dosáhly demagogickými argumenty, že toto vládní nařízení nebylo zavedeno. Podívejte se na video organizace NuVal ohledně kvality studentských obědů, přesnídávek a poživatin.


Výsledky jsou pro konzumenty velmi překvapivé. Tak zvané "zdravé potraviny" jsou zfušovány tak, že jejich hodnocení ze stovky možných bodů má leckdy pouhou desítku. A mnohé džusy a celozrnné crackery skočily se 4 body na dně nutriční propasti.

Až se česká veřejnoprávní TV, momentálně pracující pod Babišovým mediálním bičem, vybouří na polských potravinách, možná nastane i u nás čas na rozumnou úvahu. I dnes jsou v USA věci (nemnohé, bohužel), které by nám mohly být vzorem k následování.