Už před dvěma měsíci jsme v článku Izrael spadl z mediálního bláta do louže psali o podivném úmrtí izraelského špióna v super tajném a super střeženém vězení Ajalon v Ramle nedaleko Tel Avivu. Tento bývalý agent Mossadu zde byl uvězněn pod falešným jménem a ani žalářníci neznali jeho identitu. Podle dokumentárního filmu byl tento "Prisoner X" tak tajný, že jeho jméno bylo zveřejněno až nyní, přičemž sebevraždu spáchal 15. 12. 2010. Jednalo se Australana s dvojím občanstvím jménem Ben Zygier a nechal po sobě v Izraeli ženu a dvě děti. Minulý týden jeho případ zmínila dokonce i česká média s tím, že odkázala na spekulace ohledně příčin jeho tajného uvěznění. Podle světových deníků byl tento agent Mossadu odpovědný a prozrazení izraelských agentů uvnitř Hizballáhu. To by vysvětlovalo celou vlnu poprav aktivistů uvnitř této vojenské organizace s tím, že šlo o izraelské agenty.

Buďme opět krok před českými médii a upozorněme na další zajímavou skutečnost izraelsko-amerických vztahů, které nyní po smrti Bena Zygiera zaměstnávají nezávislá média v USA. Ta upozornila na osudy několika Američanů, které Izraelci zastřelili během okupace palestinských území a USA je zcela oficiálně vymazaly z paměti.

Připomeňme amerického aktivistu jménem Furkan Dogan, kterého zastřelili izraelští vojáci při útoku na tureckou loď Mavi Marmara v roce 2010. Tuto loď přepadlo izraelské komando dne 31. května a zabilo na palubě 9 osob. Mimochodem, prezident Obama dosáhl za své poslední cesty do Izraele alespoň toho, aby se vláda omluvila Turecku za zavražděné aktivisty. Vztahy mezi Tureckem a Izraelem jsou totiž od tohoto incidentu na bodu mrazu. Ale o tomto Američanovi nepadlo ani slovo. Za jeho smrt se asi Izraelci omlouvat nemusejí. Aktivisté využili zákona Freedom of Information Act a vyžádali si dokumenty vztahující se Fukanově smrti. Tělo provrtané kulkami převzal jeho otec v Istanbulu.

Z dokumentů je patrné, že americký konzul v Istanbulu odmítl mluvit o otcem, dokud si údajně neověří okolnosti smrti u izraelské vlády. Konzul USA se navíc vůbec nesnažil vyvinout tlak na Izrael, aby vrátil rodině kompletní majetek zavražděného, včetně kamery a nahrávacího zařízení. Totéž se ovšem týkalo i ostatních, nezavražděných Američanů, kterým Izraelci zabavili jejich osobní věci a nikdy je nevrátili zpět. Zkrátka a dobře, nadstandardní vztahy obou zemí mohou být pro občany USA i smrtelně nebezpečné.