Česká média začínají opatrně kroužit kolem aféry Offshore-Leaks a publikují první opatrné články. Pokud je redakci známo, ani jeden z českých novinářů není členem analytického týmu, který data zpracovává a průběžně zveřejňuje první výsledky. I to svědčí o mezinárodní pověsti českých novinářů. Proto si musíme počkat na závěrečné publikace dat či na jejich únik, abychom mohli podrobně psát o českých delikventech.

Jedna věc je však zajímavá i pro nás. A týká se dat zveřejněných německými žurnalisty, kteří sledují bývalé agenty Stasi s německou státní příslušností. Novináři publikovali první zprávy offshore společností vedených bývalými estébáky a zveřejnili detaily jejich napojení na ruské politické a finanční kruhy.

Stasi a ruské zájmy v Německu

Franz Wolf je synem dlouholetého šéfa východoněmecké špionážní služby Stasi jménem Mischa Wolf. Už nyní je jasné, že synek známého estébáka je ředitelem a obchodním jednatelem hned několika offshorových společností. Z analýzy dat vyplývá, že tyto podniky dále patří jedné z hodně zajímavých figur ruské oligarchie jménem Michail Fridman. Jeho majetek je ceněný na 10 miliard dolarů a patří mu 5. místo ze 100 nejbohatších Rusů. Politicky řídil perestrojku v metalurgickém a strojírenském průmyslu, kde si zprivatizoval, co potřeboval. Nyní slouží jako spojka na ruskou hospodářskou komoru, čili se těší přízni Putina a dalších ruských politiků.

V této souvislosti budou jistě zajímavá odhalení Offshore-Leaks ohledně špinavých peněz českých oligarchů napojených na PPF fondy a na další z Ruska fedrované finanční a ekonomické skupiny, hlavně energetické. Je hodně pravděpodobně, že se dočkáme podobných odhalení jako ve východním Německu.

Ruské špinavé peníze Putinových lidí v daňových rájích

Poslední analýzy odhalily pestrý propletenec mocných politiků a oligarchů kolem Putina, kteří mají na daňových rájích teplá hnízdečka. Například jeden ze šéfů Gazpromu má podíl v nastrčené firmě Sander International Inc. Navíc stopy mnohých finančních skandálů v Rusku směřují přímo do daňových rájů. Přes nastrčené poštovní schránky v daňových rájích (klasický trik českých mafiánů) byl dosud zdokumentován vývoz financí z Ruska v hodnotě kolem 230 miliónů dolarů.

I žena viceprezidenta Igora Šuvalova měla svou černou schránku na Panenských ostrovech. To je ostatně oblíbené místo i českých korupčníků. Jenže Šuvalov se zalekl Putina a jeho rezolutního boje proti korupci v politických kruzích. Viz náš článek Putin nastavil nová pravidla pro boj s korupcí (13.12.2012). Šuvalova žena v roce 2012 zrušila trust na Panenských ostrovech a peníze přihlásila v Rusku. Inu, bývalý šéf KGB Putin není oligarchický chemik Kalousek. Pro něj žádná aféra Offshore-Leaks neexistuje a tím pádem ani nechystá žádná opatření, aby ukradené peníze dostal zpět.