Skupina nazvaná "Syrian electronic army" je odpovědná za částečné zhasnutí Wall streetu, viz tento článek. V hackerských kruzích se proslavila nejen útoky na různé propagandistické západní, arabské a izraelské servery. Podívejte se na její křižácké tažené proti známé skupině Anonymous.

Skupina Anonymous učinila Asadův režim odpovědný za zastavení internetu v místech bojů a za porušování lidských práv. Text je vyvážený a věcný. Anonymous však mluví jen tehdy, když jednají nebo mají nějakou akci připravenu. Skupina ihned hackla hlavní vládní účty k mailům a zveřejnila přes milión mailů a dalších dat od syrských vládních úřadů. Hlavní sdělení Anonymous k Sýrii najdete zde.


Hackerská skupina zvaná Syrská republikánská armáda nelenila a po úspěšných útocích na různé servery kontrovala s vlastním prohlášením. Obvinila Anonymous ze zaujatého stanoviska s tím, že vůbec nevidí skutečné příčiny války v Sýrii a pracuje pro cizí mocnosti. Její prohlášení najdete zde, včetně ukázek hacků v různých klíčových serverech.


Jak vidno, informační válka se postupně stává i válkou politickou. Je to z toho důvodu, že v Sýrii už dávno běží občanská válka, které se vinou všech aktérů zapletených do konfliktu postupně stává i válkou náboženskou mezi šíity a sunnity. Jak známo, náboženská válka v Evropě trvala 30 let a zanechala za sebou zpustošené země.