Egyptská vláda prohlásila, že odchází z rozhovorů o nešíření jaderných zbraní (Non-Proliferation Treaty) kvůli tomu, že zúčastněné země Středního východy nebyly ochotny podepsat rezoluci, která zbaví tuto část planety jaderných zbraní. Je zcela jasné, že jedinou zemí s nukleárním potenciálem, která by tuto smlouvu nikdy nepodepsala, je Izrael: "Nemůžeme navěky čekat na zavedení této rezoluce", prohlásil minulý týden v Ženevě egyptský ministr zahraničí.

Vláda řekla, že odstoupení od jednání vysílá silný signál nesouhlasu s neseriózními praktikami, které brání vzniku zóny bez jaderných zbraní na Blízkém východě. Arabské země připravily tuto rezoluci už před 30 lety a dodnes ji podporují. Pochopitelně existuje jedna jediná země, která nechce takovou dohodu akceptovat, a tou je Izrael. Smlouvu NPT schválenou v roce 1970 dosud podepsalo 190 zemí mimo Izrael, Indii, Pákistán, Severní Koreu a Jižní Súdán. Naopak 5 států je podle této smlouvy oficiálně uznáno za jaderné mocnosti: USA, Rusko, Velká Británie, Francie a Čína.

Fakticky tím končí dvě věci. Arabské vlády vzešlé z arabských revolucí jsou stále méně ochotné akceptovat dvojí jaderný standard prosazovaný USA a Izraelem. Jedny státy bez nukleárního potenciálu a vázané smlouvou a druhé s atomovými zbraněmi a navíc bez smlouvy. Za druhé, příprava útoku na Írán je tím diplomaticky stále obtížnější. Izrael po odchodu arabských zemí od jednacího stolu už fakticky nemá v ruce žádné morální důvody k útoku.