I naše sdělovací prostředky (patrně pod vlivem ruské RT News) citovaly prohlášení, které členka týmu OSN Carla Del Ponte učinila pro švýcarskou televizi. Podle ní existuje "konkrétní podezření", že nervový plyn sarin použili povstalci, a nikoliv syrská vláda.

Vzhledem k napjaté situaci v Sýrii dané opětovným bombardováním Izraele OSN vydala prohlášení, v němž dementuje jakékoliv důkazy o použití chemických zbraní. Deník Le Monde dnes citoval toto prohlášení OSN.

Dosavadní stav šetření nedospěl k výsledků, které by umožnily prohlásit, že bojující strany použily v konfliktu chemické zbraně.


Situace tedy zůstává nerozhodná. Povstalci pravděpodobně sarin či jiné bojové plyny mají, protože je asi získali vydrancováním Kaddáfího armádních skladů v Libyi. Nasadit se jej však pravděpodobně neodváží, protože USA nyní uvažují, že vstoupí do konfliktu na jejich straně. A záminkou je údajné použití chemických zbraní Asadovým režimem. Proto velké deníky USA na rozdíl od evropských a RT nepublikovaly prohlášení Del Ponteové. Pak by totiž velmi obtížně vysvětlovali přímou vojenskou pomoc povstalcům. USA propagandisticky tvrdí, že chemické zbraně používá Asad, a nikoliv povstalci.

Asadův režim má ještě méně důvodů k nasazení chemických zbraní než povstalci. Za prvé, odradil by si zbývající spojence, tj. Rusko, Egypt a Írán. Za druhé, zabil by vlastní obyvatelstvo, které mu začíná být pozitivně nakloněno. Zvěrstva povstalců a zavádění islámského práva do původně laické země s důležitou minoritou křesťanského obyvatelstva je zásadně odmítáno. Za třetí, Asadova armáda se může opřít o regiony, jímž rozdala zbraně, aby zdejší kmenoví náčelníci mohli zorganizovat obranu civilního obyvatelstva. A s jejich podporou začíná Asad pomalu dobývat zpět povstalecká území. Proto jsou Američané a EU tak nervózní. Jimi sestavená loutková opoziční vláda neexistuje a povstalcům se rozpadlo jednotné velení.

Přesně řečeno, jednotné velení nikdy neexistovalo a nyní se od islámských povstalců začíná odvracet civilní obyvatelstvo. A izraelské bombardování jasně ukazuje, kdo je dosavadním vítězem konfliktu. Jsou jím libanonské milice Hizballáh, podporované jak Asadem, tak Íránem. Izrael bombardoval pozice Hizballáhu v Sýrii včera, viz toto video:


Důvodem je pašování vysoce přesných íránských střel Fateh-110 s dostřelem kolem 300 km. Sýrie tyto rakety vyráběla ve spolupráci s Íránem od roku 2004 pod názvem M-600. Od roku 2010 se pašují na území sousedního Libanonu plně kontrolovaném vítězným Hizballáhem od neúspěšné izraelské války 2006. Díky ruským protitankovým střelám Kornet tyto libanonské šíitské milice zničily během několika hodin asi 40 tanků, a tím kompletně zastavili celou ofenzívu. Nové střely údajně pašované z Íránu přes zničenou Sýrii zasáhnou jakékoliv místo v Izraeli. Bezvládná Sýrie rozvrácená za pomoci USA, Izraele a arabských sunnitských diktatur se tak stává přímým ohrožením Izraele.