V nedávném článku jsme vzdali hold syrské novinářce jménem Yara Abbas, která byla zavražděna povstalci při reportáži v Kusajru dobývaného vládními vojsky. Její poslední video natočené přímo z bojů o Kusajr najdete zde. Stejným způsobem je třeba ocenit vynikající práci dvou novinářů Le Mondu. Reportér Jean-Philippe Rémy a fotograf Laurent Van der Stockt strávili s povstalci v Damašku několik měsíců přímo v jejich skrýších ve čtvrti Jobar.

1. Proč vládní vojska použila sarin

Podívejte se na závěr animace v článku Bitva o Sýrii, strategický přehled a hlavně na tento výřez probíhající bitvy o Damašek.


V Damašku povstalci ovládají úzké uličky čtvrti Jabar ve starém městě, kam nemohou tanky a těžká technika. Zde s nimi byli několik měsíců francouzští novináři. Ale povstalci odtud nemohou a nemají na boje v širokých ulicích obklopujících prezidentský palác. Francouzští novináři výslovně potvrdili opakované použití sarinu v dělostřeleckých granátech a donesli do Francie klíčové vzorky na rozbor.

Vynikající snímky z reportáže obou novinářů najdete v přímo na stránkách Le Monde. Jak vidíte na obrázcích, oba běhají v plynových maskách. Většina obyvatel tuto čtvrť opustila a povstalci propojili byty a ulice tím, že mezi nimi prorazili průchody a udělali tunely.

Asadova vojska v určité fázi boje s velkou pravděpodobností nasadila sarin k tomu, aby je v těchto částech města otrávila. Plné nasazení sarinu není možné z toho důvodu, že Jabar se nachází přímo v centru města. Stará čtvrť okupovaná povstalci leží zhruba 200 metrů vzdušnou čárou od hlavního náměstí Abasidovců, kde sídlí Asadova ministerstva. Francouzská vláda dne 4. černa oficiálně prohlásila, že má dostatek důkazů o vládním použití sarinu v určitých lokalitách. Pravděpodobně jde o důkazy shromážděné oběma novináři.

2. Proč povstalci použili sarin

Povstalci mají sarin s největší pravděpodobností také, a to dokonce nejobávanější teroristická frakce Al-Nusra, kterou dala minulý týden Rada Bezpečnosti OSN na černou listinu teroristických skupin. Viz náš článek Fakta o Sýrii II a video ukazující spojení této skupiny s ostatními složkami rebelů. Tato skupina je s velkou pravděpodobností odpovědná za nedávné atentáty spáchané v Turecku, při nichž bylo zabito 51 lidí a 140 bylo zraněno.

Turecká policie zatkla 12 podezřelých teroristů ve městě Adana. Zde byla před několika dny provedena další razie v základnách povstalců a byla údajně nalezeno nejméně 2 kg nervového plynu sarinu v kontejnerech. Připomínáme náš starší článek k údajnému použití sarinu syrskou armádou, který jasně psal o možnosti, že sarin mají i povstalci, protože jej získali při dobytí armádních skladů v Libyi.

Podle svědectví v Le Mondu lze s velkou pravděpodobností dokázat, že Asadova armáda použila nervový plyn při ostřelování čtvrti Jabar v Damašku, kterou z technických důvodů prozatím není schopna dobýt. A pokud ano, tak za cenu ohromných ztrát v boji muže proti muži uvnitř nepřehledného komplexu uliček a bytů plných pastí. Povstalci podle všech známek zatím plyn nepoužili, i když jej mají také. Syrská armáda sice hlásila, že v dobytém Kusajru našla láhve s tímto plynem, ale toto svědectví nemá valnou cenu.

3. Závěr

Rozvrácením Lybie a pokusem o rozvrácení Sýrie umožnili NATO, USA a EU teroristům, aby se dostali k zásobám zbraní hromadného ničení jako je nervový jed sarin. Asadova armáda s velkou pravděpodobností tento plyn nasadila v místním boji, což asi spustí odvetu typu "oko za oko, zub za zub". A není vyloučeno, že poražení džihadisté si tento plyn odvezou do Evropy, který je podle jejich představ "zradila" v jejich boji.

Jak to popadne, to asi dovedete představit sami. Evropská unie provádí na Blízkém Východě tu nejhloupější možnou politiku. Takže k ekonomickému a bankovnímu debaklu EU přibude Barrosovi a spol i debakl politický.