Představte si jadernou elektrárnu, která běží už přes 40 let a má podle vládního dozoru nejvíce technických a organizačních problémů s bezpečností. Navíc leží na tektonickém zlomu a v pásmu zaplavení vlnou tsunami. V okruhu 50 mil žije 8 miliónů lidí a další milióny v okruhu sto mil, kam teoreticky dosahuje silné zamoření po zničení elektrárny. Považujete za šílené, že taková elektrárna v USA vůbec běží? Regulátoři a atomová lobby naopak považovali za vyloučené, že se taková elektrárna má zavřít.



Pro české aktivity bojující proti rozšíření Temelína uvádíme základní argumentaci, která donutila přes tlak veřejnosti úřady, aby elektrárnu definitivně zavřely. Podívejte se na následující grafy, které za sebou skrývají stovky až tisíce hodin cílevědomé občanské práce. Viz web občanské organizace San Onofre Safety, která ve fungující přímé demokracii nakonec zvítězila.

1. Potřebujeme vůbec tuto elektřinu? Ne.


2. Jaké ekologické škody elektrárna způsobuje? Největší v našem státě


3. Jak je na tom elektrárna po stránce bezpečnosti? Nejhůř v USA


4. Jak postupuje proti zaměstnancům, kteří upozorňují na nedostatky v bezpečnosti? Logicky: nejhůř v USA



Závěr občanské kampaně byl kladný, ale přišel po létech systematické práce. Aktivisté po léta sledovali data ohledně bezpečnosti, mapovali s vědci škody na životním prostředí, sledovali interní nátlak na zaměstnance, nabízeli alternativní řešení a znali celkovou energetickou situaci v zemi. Tak se zavírají jaderné elektrárny. A stejným způsobem postupovali Zelení v Německu.

K neutěšené situaci amerických jaderných elektráren jsme psali už několik článků. Jejich zastaralá úroveň jen kopíruje celkový stav infrastruktury USA.
Zpráva o stavu infrastruktury v USA
Všechny běžící jaderné reaktory USA mají bezpečnostní problémy
V USA se budou zavírat jaderné elektrárny z ekonomických a bezpečnostních důvodů
V nukleárním Hanfordu uniká radioaktivita do spodních vod
Likvidace hazardně uskladněného jaderného odpadu ve Velké Británii přijde na 70 miliard