S napětím se očekává první projednávání Německého ústavního soudu v Karlsruhe, který má být vzahájeno v úterý nebo ve středu. Svým způsobem totiž může rozhodnout o osudu eura. Evropská banka, která seká dluhy jak na běžícím pásu a slouží Goldmannovi místo občanům, totiž s napětím čeká, jak dopadne verdikt ohledně jejího pochybného nákupu státních dluhopisů. Rozsudek soudu ohledně eura se čeká až někdy na podzim.

Klidně se totiž může stát, že soud vynese usnesení, že nákup dluhopisů je v rozporu s ústavou. Pak by ovšem sanování bank za daně poplatníků (hlavně německých) skončilo a EB by se musela začít chovat racionálně a ekonomicky. Aby k tomuto zoufalému počinu zdravého rozumu nedošlo, vystrašená EB narychlo rozhodla, že místo neomezeného nakupování nesmyslných dluhů omezí možnost nákupu státních dluhopisů na 524 miliard euro.

Toto rozhodnutí okamžitě ohlásila do Karlsruhe a hned bojácně dodala, že v případě nemožnosti dále nakupovat balíky nesmyslných státních dluhů se evropská měna pravděpodobně rozsype. Pokud je finanční politika EU vedena takovým způsobem, že jde na hranici zákona, tak něco ve státě evropském pořádně smrdí. Evropská banka se neuváženými intervencemi dostala do nemožné situace. O zákonnosti jejího rozhodování musí rozhodovat ústavní soud země, na níž závisí osud evropské měny. Pokud to tak půjde dál, tak by asi pád eura nebyla až tak velká škoda. Přinejmenším si to myslí téměř polovina Němců a téměř celá jižní Evropa.