Pro americkou vládu pokračuje "hrůzyplný rok", kdy whistlebloweři postupně prozrazují jeden skandál za druhým. Po zveřejnění programu Prism a hackování v Číně, což znepokojuje už i EU (viz minulý článek) následuje peprná porce z diplomatických kruhů. Tento důležitý článek z New York Post se v USA postaral o další smutnou senzaci. Časopis publikoval řadu skandálů kolem diplomatických služeb, které ministerstvo zahraničí pod vedením Clintonové zcela vymazalo z oficiálních protokolů.

Asi nejzajímavější je historie USA velvyslance Howarda Gutmana, který je blízkým přítelem Baracka Obamy. Tento pilný obránce izraelské okupační politiky byl v neoficiálních materiálech zpravodajské služby USA chránící diplomaty obviněn se opakovaného sexuálního styku s prostitutkami, dokonce i s nezletilými. Pochopitelně, velvyslanec vše popírá. Francouzská TV 5 včera publikovala rozhovor s belgickými vyšetřovateli, kteří tuto verzi nepřímo potvrdili. Ve zveřejněné zprávě americké administrace stojí o Gutmanovi doslova toto:

Agent začal své vyšetřování a doložil, že velvyslanec běžně obcházel svou ochranku a bezpečnostní opatření, aby získal sexuální služby od prostitutek a od nezletilých mladistvých.

Zveřejněné dokumenty ukazují, že loni v listopadu padlo rozhodnutí tyto aféry zamést pod koberec. Hlavní rozhodnutí učinil Eric Boswell, který měl na starosti bezpečnost velvyslanectví (the Assistant Secretary of State for Diplomatic Security).