Whistleblower Edward Snowden sedí v tranzitní části moskevského mezinárodního letiště a Ekvádor je pod tvrdým tlakem USA, aby nepřijal jeho žádost o politický azyl. Podle předběžných známek se zdá, že Ekvádor je nakloněný vzít vážně argumentaci USA, že byl spáchán trestný čin. V každém případě odposlechové skandály pokračují a nyní jde už o komedii. Deník Spiegel v tomto článku zveřejnil na základě Snowdenových informací, že NSA nainstalovala minimálně od roku 2010 odposlouchávací štěnice v diplomatické budově EU v Bruselu a ve Washingtonu a současně odposlouchává milióny hovorů a mailů občanů EU. Vyplývá to z tajného dokumentu NSA vydaného v září 2010. Nezapomeňme, že lidé na úrovni Snowdena mohli prolézt prakticky všechny klíčové dokumenty odposlechových centrál.

Němci mluví o metodách studené války, Evropský parlament žádá oficiální vysvětlení a hrozí sankcemi v případě transatlantické obchodní smlouvy, Barosso se klepe, protože bez této smlouvy nedostane žádný teplý transatlantický politický flek. USA svou bezpečnostní mánií dokazují, že na celém světě nemají jediného spojence. Potenciálně jsou pro americkou administrativu nepřátelé naprosto všichni, včetně vlastního obyvatelstva. K čemu je tato paranoia a proč potřebuje USA odposlech Evropy? Důvodů je několik.

  • Paranoikovi nevysvětlíte, že ho nepronásledují. Ví, že to není pravda, protože se ho pokoušíte jenom zmást, aby si sundal sluchátka.
  • EU má nad USA jasnou ekonomickou převahu, což nelze zvrátit v současné bědné ekonomice USA. Tak je dobré alespoň znát záměry nepřítele a reagovat na jeho projekty.
  • Totéž se týká diplomatické a politické iniciativy, kde EU začíná jednat na vlastní pěst.
  • Protože EU je nejednotná a rozhádaná, USA špehuje všechny jednotlivé země a diplomatická zastoupení EU zvláště, aby zjistilo, co se děje.

Začala globální válka na úrovni informačních sítí a přístupů k datům. Jako každá válka, ani tato nezná žádná pravidla, kromě síly. USA se rozhodly být četníkem celé planety a myslí si, že k tomu nepotřebují žádné spojence. Navíc se americké administrativě zdá, že je role frontového bojovníka proti teroru ospravedlňuje k tomu, aby použili státní moc mimo platnou ústavu. Role četníka tedy degraduje USA na stát, kde přestává platit právo. Tím se od USA odtahují i jeho vlastní spojenci a země se stále více militarizuje a radikalizuje svou zahraniční politiku. Uvidíme, kam USA tato paranoia zavede. Zatím prohráli válku v Iráku, Afghánistánu a znemožnili se v Sýrii.