Kongres USA má vinou pravicových Republikánů zpoždění v projednávání tzv. studentských půjček. Pokud nový zákon neprojde nebo nebude projednán, pak hrozí skokové navýšení úroků ze 3,4 % na běžnou sazbu 6,8 %. Půjčky na vzdělání má více než 38 milionů Američanů a jejich výše se vinou neplacených částek a úroků vyšplhala na 1 bilion dolarů. Podívejme se v číslech a statistikách, jak vypadá americký školní zázrak dnes.

Americké vzdělání v číslech

Na prvním grafu vidíte prudký nárůst objemu půjček, které ovšem vůbec neodpovídá vyššímu počtu studentů, jak dále uvidíte.



A nejde jen o výši inflace. Hlavní důvod zvýšení půjček je růst kolejních nákladů nad běžnou inflaci a růst cen, což ukazuje tento graf.



Výsledkem je stále větší nerovnoměrnost v přístupu ke vzdělání. Rodiny z nižších středních vrstev si nemohou dovolit platit horentní poplatky, protože jejich příjmy stoupají mnohem pomaleji. Na grafu vidíte růst cen ve spotřebním koši a růst nákladů na vzdělání.




Graf ukazuje, že v roce 2010 mělo tyto půjčky skoro 60 % domácností s menším příjmem než 8.500 dolarů. Výsledkem je zadluženost systému, protože půjčky si musí brát více rodin, a ty jsou stále méně schopné ho splácet. To ukazuje tento graf růstu půjček i celkové výše dluhu.



Další graf je vynikající, protože ukazuje růst dluhu ve třech hlavních směrech, jak se Američané zadlužují: auto, dluhy na kreditkách a na školném. Jak vidíte, školné roste nejrychleji.



Banky a korporace vědí, že slušná rodina si utrhne od úst, aby děti mohly studovat. Takže na tom královsky vydělávají a přivádějí Spojené státy do ekonomické a vzdělávací bídy. A bída je jak známo v tom, že postihuje nejtvrději právě ty nejchudší. Další graf ukazuje, že chudé rodiny už v USA nemají na vzdělání svých dětí a tuto metu postupně vzdávají. Amerika se propadá do nevzdělanosti.



Další graf ujasně ukazuje nerovnoměrné rozdělení půjček vzhledem k příjmům obyvatel. Čím chudší rodina, tím více ji v konečném důsledku vzdělání stojí. To je jasné antisociální zatížení.



Nerovnoměrné zatížení je pak vidět na neschopnosti splácet dluhy, což ukazuje následující graf. Vidíte, jak roste nesplácení všech čtyř druhů půjček (auta, nemovitosti, dluhy na kreditkách, školné) za více než 90 dnů. Zase je vidět, že školné je na tom nejhůř.



A na závěr vidí i prostý Američan, proč je politika důležitá. Na grafech jasně vidíte, co se stane s normální rodinou, pokud projde návrh Republikánů, pokud Obamův protinávrh. Výsledkem je, že jen na úrocích se bude platit i v nejlepším případě víc než třetina školného.




Zdroj: http://www.motherjones.com/politics/2013/06/student-loan-debt-charts