O změněném vztahu Egypta k Sýrii jsme psali v minulém článku Fakta o Sýrii (V.) a k zastavení války s Asadovým režimem ohledně Turecka a Egypta se nebudeme vracet. V konfliktu zůstávají zapojeni jen nerozhodná a hloupá EU, zcela pomýlené USA ve vleku vychytralého Izraele a zcela rozhodnuté wahabistické režimy z Perského/Arabského zálivu. Jak jsme psali, každý z těchto aktérů dostane svůj vlastní díl teroru za zničení státu a za masové vraždění civilistů a uprchlíků. Asadova Sýrie není Kaddáfího Libye.

1. Farizejství USA vůči vojenské juntě

A nyní k inscenaci převratu v Egyptě, kde řádně zvolené Muslimské bratrstvo (dále MB) po masových demonstracích nahradila vojenská junta generálů, kterou okamžitě podpořily USA a wahabistické režimy z Perského zálivu. Obamova vláda dala juntě jednak slíbenou skoro 2 miliardovou rozvojovou pomoc a Pentagon jí hned obratem poslal stíhačky F-16. Jenže ne všichni Američané mají tak lehkonohý výklad demokracie, viz satirický pořad Johna Olivera.

Oliver upozorňuje, že podle planých zákonů vláda nesmí podporovat nedemokratické režimy, které se k moci dostaly vojenským pučem. Ale jak vidět, Blízký východ má trvalou výjimku z demokratických pravidel. Oba mluvčí Obamovy vlády vypadají po přímých otázkách novinářů jako úplní pitomci, ale za to jsou placení. EU aspoň oficiálně řekla, že demokraticky zvolená vláda Mursího musí být znovu uvedena do úřadu. Proto chce Muslimské bratrstvo EU jako hlavního prostředníka mezi loutkovou vládou armády a uvězněným prezidentem Mursím.

2. Muslimská etika a kapitalistický duch

Proč MB nenávidí líná městská populace, jež léta pohodlně a bez práce žije z vládních dávek? Proč demonstruje proti škrtům v sociální pomoci a tím i proti politice MB? Rozbor etiky a ducha podnikání MB najdete v tomto článku z Le Monde Diplomatique. V étosu MB se soustřeďují tři prvky, které Egypt buď nezná, nebo zná jen velmi částečně: islámská střízlivost a téměř puritánská náboženská čistota vyjádřená novou kontroverzní ústavou; chuť podnikat a budovat podobná duchu raného kalvínského kapitalismu popsaného Weberem; důraz na sociální aspekt islámu, viz heslo "almužna" a systém sociálních vazeb, které Muhammad založil po odchodu do Medíny. Fakticky jde o formu nábožensky motivovaného socialismu, který má evropské nacionalistické kořeny a zkušenosti mnoha členů MB z desetiletí vyhnanství na Západě. Taktika MB byla jasná:

  • vyvázat se ekonomického a politického područí USA a Izraele;
  • obohatit pilný a pracující venkov tím, že se zruší nespravedlivé dotování měst a zdejšího lumpenproletariátu;
  • zahájit modernizaci země na způsob Turecké republiky pod Kemalem Atatürkem z roku 1923.

Je jasné, že ani jeden z těchto bodů nevyhovuje tandemu USA-Izrael, který vsadil na korupci armády a na neschopnost Egypta vést vlastní politiku a hospodářství.

3. Pozadí tzv. revoluce proti Mursímu

Následují video jasně ukazuje, že celý převrat byl připraven jako provokace s tím, že MB se horkokrevně pohne a způsobí v zemi revoluci. Pak by armáda zasáhla v souladu s vůlí lidu na ochranu státu a MB by legálně přišlo o moc. Tento scénář Západu vyšel asi stejně jako v Sýrii, totiž debaklem. Členové MB šli dokonce tak daleko, že se nechali postřílet najatými ostřelovači, ale sami nevyvolali žádné násilí. Viz toto video, kde je dokumentována přímá střelba ostrými náboji do demonstrantů. Takto zahynulo minimálně 50 lidí.

Jak vidíte, vedle ostřelovače je muž s drahou profesionální kamerou, který má natáčet případné povstání a první známky masakru. Původní plán převratu se zhroutil a světová média začala mlít naprázdno. Protože armáda pod tlakem USA a Izraele neudělala z MB teroristy, musela následně nechat nezákonně zatknout celé vedení. Takový čin nemohly ospravedlnit žádné masové demonstrace. Ukázalo, že jde o klasický vojenský puč.

4. Wahabitský scénář náboženského teroru

Pokud se podíváte na článek Fakta o Sýrii (V.), najdete tam analýzu náboženského teroru, které v Sýrii používají sunnitské autoritativní režimy Perského zálivu, které podporuje USA a EU. Stejným způsobem se rozjela mašina náboženského rozvratu v Egyptě, protože arabské sunnitské despocie vidí v nové ideologii MB svého nepřítele. Navíc je vyděsilo sbližování Egypta se šíitskou částí muslimských států, jako je Irák a Írán. Na přiloženém reportážním videu vidíte klasický postup, jak vyvolat náboženské nepokoje. Zfanatizovaný dav vláčí po ulicích mrtvoly ubitých šíitských duchovních, kteří léta působili v místní mešitě. Zapněte si anglické titulky.

Scénář je pokaždé stejný. Radikální sunnitští duchovní importovaní ze zemí Perského zálivu vyvolají nepokoje, poštvou dav proti šíitským duchovním, ten je na místě zabije a zlynčuje nebo zahájí teroristické útoky proti nevinným obyvatelům a dětem, třeba pumovými atentáty na tržištích. Viz dnešní Irák. Tak vznikne tzv. "náboženský nepokoj" a ten musí potlačit armáda. Světové agentury pak sumárně připíší všechny náboženské nepokoje na účet MB.

V takovém světě lží a demagogie dnes žijeme. Západ vsadil v honbě za mocí a kvůli vlastnění strategických surovin na násilný rozklad celých států a na podporu teroru. Kdo s čím zachází, s tím také schází.