V nedávném článku Chystá se v Egyptě stejný scénář jako v Sýrii? jsme komentovali vojenský puč egyptských generálů, kteří cílenými provokacemi a vraždami chtěli vyprovokovat Muslimské bratrstvo k násilným činům. Tehdejší přiložené video ukázalo, jak najatý ostřelovač střílí do lidí a vedle něj stojí kameraman, který má točit případné povstání.

Nyní, po masakru pokojných demonstrantů Muslimského bratrstva nedaleko Káhiry se tento scénář ukázal v plné nahotě. Nezávislá organizace pro lidská práva Human Right Watch jasně řekla pravdu o masakru ze dne 27. července ve čtvrti Rabaa al-Adawiya ve východní Káhiře. Video ukazující zavražděné demonstranty na podporu demokraticky zvolené a pak armádou svržené vlády Mursího máte zde.


Záběry a šetření potvrzují teorii, že vládní vojsko dostalo rozkaz zabíjet. Vojáci a ostřelovači umístění na střechách nestříleli ostrými náboji do nohou nebo do spodní části těla. Organizace Human Right Watch potvrdila závěr lékařů, že většina zabitých obětí (kolem 74) měla smrtelné průstřely hlavy a horní části těla. Tento typ zranění byl navíc velmi početný, což svědčí o úmyslu vojáků zabíjet.

USA se za loutkovou vládu a za puč vojáků oficiálně postavily tím, že armádě dodaly stíhačky a slíbenou pomoc ve výši 1,6 miliardy dolarů. Na tuto podporu nemá Egypt právo podle platných zákonů USA; zemím s vojenským převratem mohou poslat maximálně humanitární pomoc. USA sice vraždění naoko odsoudily, ale ve skutečnosti se sunnitskými zeměmi Perského/Arabského zálivu pokračují v politice, která nyní zdevastovala Sýrii. Ministryně zahraničí pro EU, Catherine Ashtonová, aspoň navštívila uvězněného prezidenta Mursího, kterého generálové chtějí obvinit z velezrady za spolupráci s Hizballáhem. Začíná další absurdní dějství blízkovýchodní politiky. Doufejme, že se EU nepostaví k situaci stejně hloupě jako k válce v Sýrii, i když je pod velkým tlakem Spojených států.

Jedna věc je prohlásit vojenské křídlo Hizballáhu za teroristickou organizaci poté, co si ve velkém nakupují zbraně pro boj proti Izraeli, a to od poražených povstalců v Sýrii. Zbraně poraženým teroristům a povstalecké FSA dovezl Západ a wahhábitské státy Perského zálivu se souhlasem USA a států EU. Nyní poslouží proti Izraeli. Ale mlčet k teroru a vraždění v Egyptě, Bahrajnu a jinde je věc druhá, zcela nemorální.