Španělsko je zmítané vleklou ekonomickou krizí zaviněnou z velké části vlastní neschopností rozumně investovat do infrastruktury, stejně jako super zadlužené české obce, které si za EU-dotace, úplatky a devastující politiku stavebních firem pořídily akvaparky bez vody, stadióny bez sportu a jiné tunely všeho druhu. K tomu přišlo poslední železniční neštěstí, v němž strojvůdce telefonoval a do zatáčky s povinnou rychlostí 80 km v hodině svištěl stodevadesátkou, což stačil ubrzdit na 153 km za hodinu. Zabil 79 lidí. Ale to z dlouhodobého hlediska není hlavní téma španělské veřejnosti, pouze českých novin. Veřejnost spekuluje nad tím, zda jejich pravicový premiér Mariano Rajoy dopadne jako český Nečas, a dokonce ještě hůře. Důvodem je rozsáhlý korupční skandál španělské odéesky čili Lidové strany (Partido Popular).

1. Poklady jak z Alibabovy jeskyně

Základní odhalení přinesl deník El Mundo, na rozdíl od českého tisku, poslušně sloužícího pravicové koaliční vládě. Klíčový článek z března 2013 najdete zde. Na obrázku vidíte výměnu SMS mezi Marianem Rajoy a Luisem Bárcenasem, oligarchou stylu Kelnera a dalších, který "svou" pravicovou stranu stědře podporoval, jistě ne bez důvodu. Esemesky se týkají potvrzení toho, že známý bankéř a finančník bude popírat existenci tajných kont a skrytého financování Lidové strany, které trvalo od roku 1990. A bankéř povzbuzuje současného premiéra, aby dále zatloukal a byl silný v kramflecích jako náš finanční mág a vrcholně čestný politik Miroslav Kalousek. Deník El Mundo narazil při svém nezávislém vyšetřování na novinářské poklady jak z Alibabovy jeskyně. O co jde?

Luis Barcenas (55 let) se v politice umí otáčet. Bývalý senátor, dlouholetý pokladník výše uvedené partaje, jejíž finance řídil celých 20 let. Pochopitelně i on si vytvořil pro sebe tajné konto ve Švýcarsku, stejně jako 170 miliónové konto ODS. Jenže Španělsko je o něco větší, takže v kufru ženevských bank skončilo celých 48 miliónů nezdaněných euro, které unikly finančnímu úřadu. Na rozdíl od daňově velkorysého Kalouskova Česka je to ve Španělsku vážný trestný čin.

3. Jak se živí lidová pravicová partaj

Další pikantností tohoto mecenáše za lidové peníze je fakt, že každý měsíc rozděloval věrným duším, hlavně poslancům partaje, obálky s drobným všimným za poskytnuté služby. Deník El Mundo ukázal falešné faktury a potvrdil, že v obálkách pro poslance se distribuovalo kolem 10-15 tis. euro každý měsíc. Náklady na politickou reprezentaci jsou vysoké a není třeba sahat na normální plat, když jsou po ruce i jiné zdroje. I toto nám připomíná něco něco z domova. Jenže u nás se za místa ve správních radách a dohozené kšefty či zmanipulované zákony vyplácely milióny, a tím pádem nikdo nepotřeboval obálku na drobné. Ve španělském systému je tento typ korupce hůře proveditelný, proto se muselo sáhnout k nebezpečným přímým platbám.

Klec spadla 15. července 2013, kdy po tříletém úsilí finanční policie a kriminálky se Luis Barcenas zlomil a konečně začal mluvit. Není žádný hlupák a prozatím neobvinil svého partajního šéfa a současného premiéra, protože by přišel o veškerou politickou ochranu, kterou teď zoufale potřebuje. Ale pod tíhou důkazů musel přiznat paralelní tajné financování partaje, což u nás má zcela jistě každá zavedená parlamentní partaj. Jenže Luis Barcenas z kriminálu (zatčen 27. června 2010) pohrozil premiérovi stejně jako Rath socanům, že jestli s sebou nehodí, tak skutečně prozradí podrobnosti o financování partaje. Na to čekají všechny nezávislé noviny. Každý soudný Španěl ví, jak to u nich doma chodí. Tajné financování běží jako zavedený systém od roku 1990. Deník El Mundo zveřejnil v lednu 2013 výpisy z účtů. Z nich je zřejmé, že ilegální částky přijímal přímo dnešní premiér.

4. Jak to dopadne?

Soud s Luisem Barcenasem začal na začátku tohoto měsíce a bude to jistě běh na dlouhou trať. Celé Španělsko ví, že jestli tento pán otevře ústa a bude zpívat, osud pravicového premiéra je zcela jistě zpečetěn a nejspíš i on půjde do basy. Ale Barcenas je starý politický kozák a takovou hloupost jistě neudělá, což ukazují nedávné SMS vyměňované právě s premiérem. Bude zatloukat ilegální finanční spojení s premiérem do poslední chvíle, protože pak by byl úplně na odpis.

Celé Španělsko má tedy před sebou otevřený finanční skandál vládnoucí strany, který z velké části odhalila pilná nezávislá média. Asi je nevlastní Schwarzenberg, Babiš, Bakala a jiný oligarchický spolek. Nebo (a) novináři ví, co je jejich profesní ctí a stavovskou povinností.