Socdem řeší Zemanovu nabídku a navíc se chystá vládnout přes předčasné volby. Proto neuškodí podívat se zblízka na politiku její hejtmanské hvězdy v bohatém Jihomoravském kraji.

Svaz pacientů ve svém prohlášení ze 6.8. ostře odsoudil Haškovu politiku. Jen do konce roku 2013 platí výjimka zmírňující směrnici EU o maximálním povoleném počtu přesčasových hodin lékařů. Krajské zdravotní orgány odpovědné za dostupnost rychlé záchranné služby se ani nepokusily doplnit potřebný počet lékařů, aby bylo možné i s omezeným rozsahem přesčasů zachovat rozsah služeb. Pravicoví socdemáci přece nebudou platit lékaře navíc, když jejich představitelé tunelují do vlastní kapsy zdravotnická zařízení přes dohozené kšefty soukromým klinikám.

A proto Jihomoravský kraj vedený jeho sociálně demokratickou Výsostí Michalem Haškem prostě oznámil, že část záchranek bude jezdit bez lékaře. Zdejší lidoví mocipáni se vymlouvají na to, že při většině výjezdů lékař není potřebný.

Každý soudný člověk pochopí, že to je ohrožování bezpečnosti pacientů. Laik volající záchranku nemůže rozhodnout, zda je lékař nezbytně nutný A zcela jistě přibude případů, kdy nepřítomnost lékaře bude mít fatální následky.

Neoliberál Hašek v převleku sociální demokracie dělá stejnou zdravotní politiku jako před ním provozoval ódéesák Julínek. Ten ovšem chtěl zničit české zdravotnictví otevřeně. Hejtman Jihomoravského kraje to dělá prozatím skrytě. Ale to se může po volbách rychle změnit.