Miliardáři jako šéf Amazonu či u nás Andrej Babiš nebo Zdeněk Bakala si nekupují média pro vlastní poučení či zábavu. To ukazuje současný skandál v Austrálii. Bulvární deníky vlastněné Rupertem Murdochem spustily nechutnou kampaň proti současnému premiérovi za Stranu práce (Labour Party) Kevinu Ruddovi. Na obrázku jej vidíte v nacistické uniformě jako poručíka Klinka, nadutého nacistického důstojníka ze satirického seriálu 60. let vysílaného pod názvem Hoganovi hrdinové (Hogan's Heroes).



Nadpis článku zněl "Vykopněte toho neřáda ven" ("Kick this mob out"), protože premiér ohlásil volby na 7. září. Důvod špinavostí? Premiér jasně vyhlásil, že Murdoch se snaží ovlivnit volby v Austrálii tak, aby ochránil své mocenské a obchodní zájmy.

Premiér Rudd vystřídal premiérku Labouristické strany Julii Gillardovou, které rezignovala v červnu. Komu Murdoch pochopitelně fandí, je pravicová liberálně-národní koalice (Liberal-National coalition), která má prozatím mírný náskok v průzkumech veřejného mínění. Murdochovo impérium vlastní v Austrálii většinu médií. Vypadá to, že deník Daily Telegraph dostal od svého zaměstnavatele pokyn, aby se pustil do špinavé práce. Trio nacistů na obrázku představuje hlavní představitele Labouristů, tj. premiéra a dva ministry (Anthony Albanese, Craig Thomson), kteří jsou ukázáni jako odporné postavy z citovaného satirického seriálu o životě spojeneckých zajatců v německém táboře pro zajaté spojenecké důstojníky.

Výpad proti těmto dvěma politikům není bez příčiny. Craig Thomson se vypracoval od sanitáře na předsedu oblastního odborového hnutí zdravotníků a nyní čelí několika obviněním za údajné zneužití odborářských a nemocničních fondů. Soud zatím neproběhl. Anthony Albanese je jeho dávný politický a odborářský přítel.

Premiér Rudd do médií jasně řekl, že nenávist Murdocha je nesena osobním zájmem. Tento magnát se totiž neúspěšně pokusil ovládnout hlavní odborovou mediální centrálu Labor's National Broadband Network (NBN), která představuje přímou komerční hrozbu Murdochově kabelové TV stanici Foxtel. Australští labouristé totiž schválili celonárodní projekt vysokorychlostního internetu. Ten pochopitelně dovede do australských domácností i webové TV vysílání NBN, a tím zlomí Murdochův monopol na kabelovou televizi.

Poučení pro nás z celé aféry může být následující:

  • 95 % českého tisku je již v oligarchických nebo korporátních rukou;
  • veřejnoprávní TV otevřeně straní tomu, kdo právě vládne v politice a má za sebou pravicové (ODS + TOP 09) a později i ruské a oligarchické peníze (Zemanovci, Babišovci a velká část socdem);
  • vysokorychlostní internet mají plošně zavedena jen velká města a je drahý, protože vládní dozor nad telekomunikacemi vykazuje za celá desetiletí jasné znaky korupčního jednání ve prospěch telekomunikačních monopolů;
  • opozice nemá kromě pár nezávislých webů žádné TV médium, kterým by mohla masově oslovit obyvatele, a nic proto nedělá;
  • obyvatelstvu je celkem celkem jedno, čím je koupená média krmí a rozhodně nehodlá aktivistům přispět na nezávislé webové TV studio nebo je nějak podporovat;
  • nejsme v USA, kde hnutí Occupy Wall Street pomohlo rozběhnout provoz internetové TV jménem RealNews.

Jak dopadne koordinovaný mediální útok na slušné aktivisty a politiky v této zemi, pokud jej systematicky a trvale povedou zkorumpovaná média vlastněná zdejšími oligarchy, nota bene za přispění veřejnoprávní TV? Na to si můžete odpovědět sami.