Po několikatýdenní okupační stávce přívrženců násilím sesazeného prezidenta Mohammeda Morsího začala armáda jednat po svém. Nejprve dala stávkujícím ultimátum a pak do nich nechala střílet. Při střelbě armády zahynuli i dva reportéři, kteří byli v káhirském parku společně se stávkujícími.

Kulkou vojáků byl zastřelen kameraman Mick Deane britské televize Sky News. Televize tuto zprávu potvrdila. Druhou obětí se stala jen o chvíli později novinářka Arabských Emirátů Habiba Ahmed Abd Elaziz, která pracovala pro média v Dubaji. I ona byla zastřelena kulkami vojáků. Armáda pokračuje v krvavém scénáři, který jsme popsali v článku Egyptská armáda nařídila vraždit pokojné demonstranty (30.07.). Tentokrát ovšem zabila i zahraniční novináře, takže EU a USA asi budou musel reagovat.

Armáda vyhlásila výjimečný stav a viceprezident el-Baradej dosazený vojenskou juntou podal demisi. Mezitím byly na několika místech hlášeny útoky na koptské kostely a vládní budovy. Armáda potlačila násilím demonstrace i na jiným místech než v Káhiře. Záběry z káhirského masakru najdete zde.


V nedávném článku Chystá se v Egyptě stejný scénář jako v Sýrii? jsme komentovali taktiku egyptských generálů, kteří cílenými provokacemi a vraždami chtěli vyprovokovat Muslimské bratrstvo k násilným činům. Tehdejší přiložené video ukázalo, jak najatý ostřelovač střílí do lidí a vedle něj stojí kameraman, který má točit případné povstání. Nyní došlo k dalšímu masovému vraždění. Bude zajímavé sledovat, jak dlouho bude USA trvat, než odřeknou finanční a vojenskou pomoc egyptské juntě, kterou jim slíbili okamžitě po násilném převratu.