Povstalecké jednotky v Damašku hlásily použití nervového plynu, který měl otrávit mnoho civilistů. Odhady se liší od 100 do 1300 obětí. Ve starším článku jsme psali, že Nervový plyn sarin mají teroristé Al-Nusry a použila jej i vládní armáda. Oblasti údajně zasažené plynem kontrolují pouze povstalci a nezávislá komise nemůže určit, zda byl útok spáchán. Ani v případě pozitivního nálezu plynu nelze spolehlivě určit, kdo plynem zaútočil. Video povstalců ukazující údajné oběti, hlavně děti, máte zde.


Lékařská centra v Damašku prohlásila, že v márnicích leží mnoho těl obětí z oblasti Hammourija (150), Kfar Batna (100), Saqba (67) in , Douma (61), Mouadamiya (76) a kolem 40 těl z jiných částí Damašku. Zatím nebyla oficiálně oznámena příčina jejich smrti. Asadova vláda použití plynu popřela a Rusové mluví o provokaci povstalců. Otazníky kolem eventuálního útoku sarinem či jiným plynem jsou mnohé.

  • Obě strany vědí, že současná vyšetřovaní komise OSN v Sýrii nemá dostatečný mandát k tomu, aby se odebrala do daných území a tam zkoumala situaci. Vyjednaný mandát se týká inspekce tří schválených území a komise má za úkol pouze zjistit, zda byly bojové plyny použity, a nikoliv kým.
  • Obě strany bojové plyny mají v granátech či kontejnerech. Jak jsme psali, asi plyn i použily.
  • Asadova armáda nemá vojenský důvod k použití zbraní hromadného ničení. Jednak má na krku komisi OSN a jednak poráží povstalce přímým bojovým nasazením.
  • Ukázka na mapu publikovanou v článku Fakta o Sýrii (VII.) ukazuje na první pohled, že nasazení plynu v hustě obydlených enklávách starého města a předměstí Damašku je strategickým nesmyslem. Povstalci jsou uzavřeni v izolovaných čtvrtích, které jsou obydleny civilním obyvatelstvem dnes převážně nakloněným Asadovi.

Navíc by Asad použitím sarinu ztratil veškeré sympatie nezávislého tisku a světové veřejnosti, kterou začíná získávat na svou stranu po prokázaných zvěrstvech povstalců. A pravděpodobně by ztratil možnost vládnout v Sýrii po ukončení války.

  • Možné ovšem je, že vládní armáda vypálila granáty s plynem čistým omylem. Pak by Asadovi tento omyl přišel pěkně draho a v nejméně vhodnou chvíli.
  • Na straně povstalců jsou naopak všechny důvody pro použití plynu: civilisty vraždí tak jako tak, územní válku mají prohranou. Nyní jim jde pouze o propagandistické tažení, aby od Západu dostali zbraně, peníze a poškodili mezinárodní kredit Asadova režimu, který válku již de facto vyhrál.


Toto video jasně ukazuje pochybnosti expertů o některých záběrech povstalců. Pravdu asi nebude možné zjistit hned, a nikoliv s dostatečnou jistotou o pachateli zločinu. Zatím nikdo nemá zprávy od očitých svědků z civilního obyvatelstva. Světové agentury pouze citují zdroje povstalců. A to je příliš málo, protože jsou možnými pachateli.