Tzv. U.S.-Global Leadership Project vedou dvě velké instituce pro výzkum veřejného mínění, Meridian International Center a Gallup. Nedávno byly zveřejněny každoroční výsledky z průzkumu vedeného ve 130 zemích. Obamovu administrativu neschvaluje 25 % dotázaných. Podívejme se na žebříček zemí v první desítce.

1. Pákistán (nesouhlas 79 %, nárůst proti loňsku 30 %)

Hlavním důvodem jsou útoky drony (viz naše články), protiislámské filmy a nenávistná propaganda v USA, kde žije hodně Pákistánců. Pokud chcete vidět jinou tvář Pákistánu a Afghánistánu, podívejte se na článek Erotika a smyslnost paštúnské a pandžábské kultury. Naše média poplatná americkému mainstreamu vydávají tuto zemi za spojence USA.

2. Okupovaná území Palestiny (77 %)

Důvod je jasný a v našem listu hojně komentovaný, totiž politika USA vůči Palestině, kdy USA pomáhají Izraeli v jeho otevřené válce a trvalé násilné anektaci palestinských území.

3. Alžírsko (67 %)

Zde mírně stoupl počet příznivců (nejnižší 2008), ale i tak má tato země stále méně obdivovatelů americké zahraniční politiky. Důvodem je selektivní boj proti teroru, který se netýká Saúdské Arábie, ale saharských rafinerií, jež odmítají platit daně místním beduínům, kterým po tisíciletí patří toto území. Viz náš článek V Sahelu se začal krví splácet dluh neokolonialismu. Jak známo, USA potřebuje ropu, a to za každou cenu.

4. Libanon (64 %)

Jak se zdá, země kontrolovaná Sýrii a Hizballáhem má ještě jednoho nepřítele navíc. Důvodem nenávisti k USA je podpora Izraele, který se neštítí používat teroristy a místní klany k vyvolávání různých konfliktů a válek. Viz válka v Libanonu (1975-1990).

5. Egypt (62 %)

Další oficiální spojenec USA na Blízkém východě. Pokud čtete články "Fakta o Egyptě", tak se nebudete divit. USA už léta podporuje vraždící generálskou juntu.

6. Irán (61 %)

Při poslední várce zveřejněných dokumentů americké administrativy vyšlo najevo, že USA věděly o použití nervových plynů Saddámem Husajnem, tehdejším spojencem USA ve válce proti Íránu. A toto masivní použití plynu tiše schvalovaly, přičemž nějaký Donald Rumsfeld dělal Saddámovi poradce. Slavné video, kde se oba přátelé v boji setkávají, máte tady.


Iránci mají dobrou paměť. USA je má za trvalého nepřítele, protože nechtějí dodávat ropu a plyn do USA za amerických podmínek.

7. Irák (60 %)

Jaké překvapení! Vždyť USA takzvaně vybojovala Iráku svobodu za cenu životů a majetku 1 miliónu Iráčanů a válečných nákladů za celkem 4 bilióny dolarů. Prezidentem Bushem rozvrácená země nenávidí Američany asi víc než bývalého diktátora Saddáma, kterého předtím USA aktivně podporovala. Tak dobře se tam vyvážela demokracie na křídlech stíhaček. A nyní USA nemohou ovládnout ani těžbu irácké ropy, kterou si koupili Číňané.

8. Jemen (59 %)

USA proti této zemi vedou už desetiletí skrytou válku drony, viz článek Eskalace tiché války v Jemenu. Navíc k zabíjení používají osmileté děti (náš článek zde). A pokud o tom kritický novinář napíše, je uvězněn na žádost samotného Obamy. Třeba se takový boj proti terorismu Jemencům nelíbí.

9. Řecko (57 %)

Opět překvapení pro čtenáře českého mainstreamu. Kdo ale čte naše články o řeckém dluhu a devastaci řecké ekonomiky, ten překvapen není. Americké hedgeové fondy totiž skoupily dluhové pohledávky a ruinují Řecko lichvářskými úroky. Navíc se americké firmy léta podílely na korupci v zemi a na plundrování řecké ekonomiky. A Řekové, stejně jako Íránci, mají dobrou paměť.

10. Srbsko (57 %)

Důvod je jasný, válka v Jugoslávii. USA aktivně podporovaly kosovské Albánce a pomáhaly kosovským vojákům i teroristům, aby se odtrhli od Srbska a masakrovali zdejší obyvatelstvo. Jistěže Srbové si už nepamatují na to, kdo válku v Jugoslávii vlastně rozpoutal. V každém případě vědí, že EU nebyla tak jednoznačně na straně kosovských Albánců jako USA. Nějaká paní Albrightová si pak koupila a zase rychle se ziskem prodala kontrolní balík 75 % akcií albánských telekomunikací PTK, pochopitelně až po válce. Generál Wesley Clark šel se svou kanadskou firmou pro změnu po uhlí a jiní bývalí politici zase po stavebních zakázkách. Válka je užitečná věc. A Srbové si pamatují, na rozdíl od zbytku světa.

Jak vidět, role četníka a boj proti tzv. "terorismu" způsobily totální nesouhlas obyvatelstva v mnoha zemích. Americká administrativa interně už dávno ví, že jejich zahraniční politika a vojenské operace jsou hlavním zdrojem protiamerických nálad a teroristických útoků. Pokud se Evropa dostane ve vleku USA do podobného začarovaného kruhu, je s ní konec.