Robert Reich, ekonom a bývalý ministr práce v Clintonově vládě, je znám čtenářům tohoto webu z vynikajících analýz, které doprovází vlastnoručními kresbami. Všechny si můžete prohlédnout na jeho blogu. Robert Reich je v USA známý také svým občanským aktivismem a neúnavným bojem proti ekonomickému a morálnímu nihilismu jednoho procenta těch, kteří svou chamtivostí likvidují základní instituce státu. Nedávno vystoupil ve známé show Jona Stewarta a jejich rozhovor o "fat cats" neboli neoliberálních ničitelích společnosti si můžete pustit zde.

Poslední soubor ekonomických analýz nazvaný "Nerovnost pro všechny" (Inequality for all) vstoupil do mediálního věku. Vlastně to není nic divného, protože jen pár lidí něco doopravdy umí. A ti ostatní z jejich umu žijí tím, že jej rozřeďují, parafrázují a jinak mediálně upravují. Zatím je to tak, že tato sekundární parta žije z cizí práce lépe a efektivněji, než oněch pár vzdělanců. Ale mnozí z nich (jako R. Reich) nejsou hlupáci a dobře znají sílu médií. Proto se tento profesor dal dohromady se známým režisérem Jacobem Kornbluthem a společně natočili dokumentární film o současné ekonomické bídě Ameriky. Trailer z tohoto filmu máte zde.


Téma je tak jednoduché, že na to dosud čeští oficiální trubači neoliberalismu ani nepřišli. Reich vysvětluje na příkladech z běžného života Američanů, ze statistik a z ekonomických modelů, jak současný katastrofický rozdíl v příjmech (income gap) zničil zemi. Pokud vás zajímají jeho základní argumenty, klikněte si třeba na náš článek Jak neoliberalismus zničil obyčejné lidi v USA.

Robert Reich umí nejen teorii, ale jako občanský aktivita je zvyklý vystupovat a mluvit s obyčejnými lidmi. Je vtipný, inteligentní, ví, co platí jako mediálně působivý a přitom i odborně pravdivý argument. A nám, českým intelektuálům, ukazuje cestu z mediálního otroctví směrem ke svobodě. Film, televize a jiné nástroje dnes u nás slouží pusté demagogii a zájmům těch, kteří si je umí zaplatit. A celospolečenské oblbování a lhaní často provozují z našich daní, či dokonce z koncesionářských poplatků, které povinně platíme na provoz veřejno-právních médií. Viz tematické číslo Komu slouží Česká televize (2013-08). Je na čase, abychom začali tato média používat k obecnému prospěchu všech.