Beppe Grillo a jeho přátelé z Hnutí 5hvězd vědí, že systém, který je stoprocentně destruktivní, nelze různými triky vylepšit. Současnou krizi jsme jasně předpovídali, viz článek Chaos v Itálii a druhá vládní krize na obzoru. Mnoho z toho se týká i nás, Čechů. Máme tendenci se inspirovat u Italů, co se destruktivní politiky týče.

1. Beppe Grillo měl pravdu ohledně Berlusconiho

Už krátce po volbách Grillo varoval, že koalice, ve které je jedna strana snadno vydíratelná přes soudně stíhaného předsedu strany Silvia Berlusconiho, nemá šanci přežít. Toto varování se stalo dnešní realitou, protože 5 ministrů z kabinetu Enrica Letty odstoupilo z vlády a Itálie směřuje k jedné z dalších vládních krizí. A že jich od konce 2.světové války bylo!

Grillo píše na svém blogu, že vinu na současné situaci nese také 88letý italský prezident Giorgio Napolitano. Je totiž podle něj vykonavatelem moci, kterou nedostal od italského lidu. Proto by měl on sám především odstoupit. To, že je znovu prezidentem, je zásluhou především Silvia Berlusconiho a jeho PDL.

B. Grillo wrote:
Vzpomeňte si na úsměv Berlusconiho, na jeho šťastný potlesk, když byl Napolitano zvolen přes svůj vysoký věk parlamentem po posledních italských volbách. To, že byl zvolen, byla zásluha Berlusconiho.


Marně však Berlusconi doufal, že se mu novopečený prezident Napolitano po Berlusconiho odsouzení odvděčí prezidentskou milostí. Takové věci se totiž dějí jenom v Čechách. Italové prostě mají lajnu, kterou česká politická mafie bez problémů překročí.

2. Italské vládní šachy

Enrica Lettu posadili do premiérského křesla Napolitano a Berlusconi. Itálie ztratila jeden rok. Posledním dárkem Lettovy vlády, který potěšil italské voliče stejně jako ty české za Kalouskovy vlády, bylo zvýšení daně z přidané hodnoty. Zvýšení následovalo ihned potom, co absolvoval zdvořilou návštěva Říma evropský komisař Olli Rehn. Zvýšení této daně nepřineslo vytoužené zlaťáky do prázdné státní pokladny, stejně jako u nás. Jen dál utlumilo ekonomiku, zavírá jeden italský podnikatel za druhým a nezaměstnanost stoupá a stoupá.

Nelze tedy očekávat, že úterní hlasování o důvěře vládě premiéra Letty najde podporu u Berlusconiho poslanců z PDL. Prezident Giorgio Napolitano však nové volby nechce vyhlásit, dokud nebude přijat nový volební zákon. Patová situace je neřešitelná a lze očekávat velké demonstrace v ulicích. Italové už toho mají opravdu dost. Beppe Grillo paradoxně není v záviděníhodné situaci, protože zatím se mu podařilo udržet si čisté ruce. Proto má proti sobě celou dosavadní italskou politickou reprezentaci, která jde od jednoho skandálu ke druhému. Takže se možná dočkáme, že poplatná média a zdejší prodejní politici z něj udělají extremistu. Jestli pravicového, nebo levicového, to ještě uvidíme.

Zdroj: www.beppegrillo.it