Kdo volí pravici? Buď bohatý člověk bez sociálního cítění nebo politický analfabet. Za mého mládí se říkalo „máš bohaté rodiče? Zřejmě ti koupili dlouhé vedení.“ Ano, typickým voličem pravice je bohatý politický analfabet bez sociálního cítění.

1. Nekonzistentnost pravice

Nepíši to proto, že bych si myslel, že pravice jako taková nemá právo na existenci, a že bych toužebně vyhlížel vládu jedné levicové strany. Pravice se však za posledních 20let natolik znemožnila, že už by jí nevolil ani ten osel, co si nechá líbit téměř vše. Nejde tu jen o výši nezaměstnanosti, o míru bezdomovectví, o placené zdravotnictví, o loupeže státního majetku po miliardách. Jde o popření principů pravicové politiky samými pravicovými politiky.

Slovo, které opakují snad v každé kampani a v každé debatě je „odpovědnost“. Z tohoto předpokladu vycházejí všechny programy pravicových stran. Proto mohou tvrdit, že občan je odpovědný za své zdraví, vzdělání, spoření na důchod – a od státu ať nikdo pokud možno nic nečeká. Jenže naši "pravičáci" jsou již 20let přisáti na systém veřejných zakázek, vyhledávají lukrativní posty v radách státních podniků a nezanedbatelná část jich zbohatla na privatizaci státního majetku. Koza státu jim připadá příliš vypasená a nezaměstnaní jsou podle nich příliš rozmazlení množstvím mléka, které poskytuje, zatímco sami jsou přisáti na její vemeno jak klíšťata. Jejich jednání je tak zcela nekonzistentní s tím, co hlásají.

Říkají, co bylo ukradeno, musí být vráceno, ale přitom dnes jsou první na řadě, kdo by měl vracet. Proto budou proti zákonu o prokazování majetku, a to i zpětně, bojovat jako lvi. Jen hlupák si může myslet, že jednají v zájmu těch, co nemají nic. Jeden "odpovědný" politik, který chce štíhlý stát, ze státního rozpočtu živí svou milenku, druhý si pořizuje falešné tituly, třetí v práci odpovědně chrní, další zodpovědně chlastá a blábolí ve sněmovně i do radia – a nic se neděje. Pak vystoupí v debatě (čas 1:14:40), a přijde mu celkem zábavné, že důchody budou snižovány na úroveň dávek v hmotné nouzi. To nás ty banány a toaletní papír vyšly poměrně draho, ne?

Panu Kalouskovi to však přijde jako axiom: Důchodce = žebrák. Tak to má být, tak je to správné. Připojistěte se u soukromé společnosti ve druhém nebo padesátém pátém pilíři naší skvělé reformy. Totiž jen díky vládám rozpočtové odpovědnosti, kde jsem byl odpovědný za finance se máte tak dobře, že budete dostávat dávky v hmotné nouzi a přilepšit si můžete z toho, co si naspoříte. Ovšem pokud banka nezkrachuje. To víte, kdo ví, co bude za 20–30let? To sice nevíme, ale proč byste tam prachy nesypali už ode dneška? Vždyť tím odlehčíme státnímu rozpočtu, v kterém je dost pro naše zodpovědně pravicové miliardáře – ale nezbývá tam pro naše nezodpovědné socky. To je ovšem zcela přirozené, jakože zítra vyjde slunce. A my, odpovědní pravičáci, proto odmítáme jakoukoliv odpovědnost. Reformy, které 20let provádíme, tuto zemi přivedly k bilionovým dluhům a na pokraj krachu, ale bez nás by to bylo ještě horší, máte banány a toaletní papír a my můžeme cestovat. Tak nás volte. To je přece šílené.

2. Nekonzistentnost levice

A co levice? Nekonzistentnost levice je vyjádřena slavnou Paroubkovou větou „Kdo z vás to má?“ Levice historicky vychází z hesel „volnost, rovnost, bratrství“, z nichž každé slovo má pravý význam jen ve spojení s ostatními dvěma. Svoboda bez rovnosti a bratrství není žádnou svobodou, bratrství bez svobody a rovnosti není žádným bratrstvím. Povyšováním nad druhé a arogancí končí levicová konzistentnost. Není možné hlásat solidaritu a pohlížet na druhé z vrchu. To je zpupné a hloupé.

A co já? Koho jsem vybral? Původně jsem volit nechtěl. Jako dlouholetý volič pravice jsem věděl, že pravici tentokrát rozhodně volit nepůjdu. Oslem jsem byl už dost dlouho. Na volbu komunistů nemám zatím odvahu, a socialisty pokládám za příliš spojené s dosavadním systémem. Zkoušel jsem tedy volební kalkulačky a najednou mně začalo na prvních třech místech pokaždé vycházet hnutí Změna. V čele je Táňa Fischerová. Tak to věřím, že za takovou volbu se stydět nikdy nebudu, takovou změnu nepokládám za menší zlo, ale naopak za dobro. Původně jsem se domníval, že to bude sbírka sice osobností - ale tak trochu mimoňů, a najednou koukám, programová shoda s mými názory 95%.