V minulé části Fakta o Egyptě III jsme psali o intelektuálech jako Gehad El Haddad, současný mluvčí egyptského Muslimského bratrstva (MB). Zároveň jsme ukázali video s emancipovanými egyptskými muslimkami, které na rozdíl od českých hospodyněk neběhají po akcích v supermarketech. Po masakrech armády nejprve pochovaly své muže a děti, a pak se zapojily do dlouhodobé politické práce. Článek stavěl na této základní myšlence.

e-republika wrote:
Tato liberální část MB chce rozhýbat egyptskou ekonomiku a dokonce téměř neoliberálním způsobem. Nemá ráda ani armádu, ani bohaté příživníky ve městech, kteří dnes bez skrupulí podporují brutální armádní puč.

Článek Fakta II položil jednu zásadní otázku již předtím. Po masakru armády buď začne občanská válka nebo uvnitř MB zvítězí umírněné proudy, které zvolí politické řešení. Tento zásadní problém se týkal i Západu.

e-republika wrote:
Osudnou chybou Západu by bylo, kdyby pokračoval v úvodní politice, tj. v pomoci armádě při jejím boji proti tzv. "teroristům". Klíčové bude stanovisko zemí, které měly a mají léta vliv na egyptskou politiku. Pokud podpoří Mahmúda Ezzata v politickém ovládnutí MB, pak by byla šance, že nedojde k občanské válce. Pokud dojde na slova generála Amra, tak Egypt čeká velké vraždění. Destabilizace Egypta, pokračující válka v Sýrii a začínající teror v Libanonu postupně obkličují Izrael válečným stavem. Jenže tento stát sklízí jen a pouze to, co za posledních 10 let pilně zaséval.

Poslední vývoj jde dobrým směrem. Dnes vydalo vedení MB důležité politické prohlášení. V něm apeluje na celospolečenský dialog a nabízí velmi zajímavou platformu pro další jednání. Podmínky MB k dialogu jsou následující:

  • propuštění nezákonně zatčených, internovaných a pravděpodobně mučených občanů a členů MB;
  • opětovní zahájení vysílání egyptského TV kanálu, který vlastní MB;
  • návrat armády z ulic do kasáren.

Jako protihodnota bylo nepřímo naznačeno, že MB netrvá na instauraci nezákonně svrženého presidenta Mursího zpět do nejvyšší funkce. Předtím byl tento požadavek dán jako první a nezbytná podmínka pro zahájení dialogu s pučistickou armádou.

K těmto požadavkům se nepřímo připojily i některé další muslimské strany. Imam Jussef z islámské koaliční strany Asala prohlásil, že jeho strana je ochotna vstoupit do jednání, které by přinesly stabilitu pro milióny Egypťanů. Odstoupení Mursího tedy bylo tiše dohodnuto jako cena za nová jednání. Tím MB nepřímo uznalo požadavek občanů, kteří po masových demonstracích ve velkých městech požadovali zrušení islámské ústavy a demisi tohoto prezidenta.

Na tahu je tedy armáda. Zemi vládnout nemůže, americké tanky a stíhačky nikoho neuživí. Totéž platí o americké hospodářské pomoci, která po krachu hospodářství a turismu nemůže stačit. Navíc jde pro většinu Egypťanů o vyděračský pakt, za nímž stojí nepřátelský Izrael. Uvidíme, kam se bude ubírat další vývoj. V každém případě se zdá, že v MB zvítězilo umírněné křídlo nad vojenskými a teroristickými jednotkami.