Americká vláda nařídila šéfovi NSA (James Clapper), aby urychleně NSA prověřila oněch 5 miliónů lidí, kteří mají přístup k fízlovací mašině placené daňovými poplatníky. Vláda chce asi vědět, kolik z nich je agentů Izraele, což je třetí nejpočetnější skupina útočníků, po Číně a Rusku. Pokud si uvědomíme, co všechno vynesl jeden zaměstnanec privátní fízlovací firmy jménem Edward Snowden, pak je znepokojení USA na místě. Obama má fízlování rád a nikdy je nijak neomezil. Jenže teď se ukazuje druhá strana této mince. Systémy typu NSA, Tempory, Echelonu a dalších nejsou nic jiného než počítačové sítě s přístupovým heslem. Kdo má heslo a patřičná oprávnění, ten si může uvnitř systému dělat prakticky co chce. Proto je známo, že zaměstnanci agentur běžně fízlovali své rodinné příslušníky a známé. Jaký je to potenciál k vydírání, o tom není třeba mluvit.

Podle časopisu Politico, který tyto údaje publikoval, má v USA celkem 5 miliónů občanů oprávnění na určitý stupeň "tajné" a celkem 1.4 miliónu zasvěcených dokonce stupeň "top secret". Infiltrace privátních firem do tohoto lukrativního byznysu způsobila, že počet oprávnění raketově narostl v posledních letech. Viz článek Boom privátních firem v USA fízlujících pro stát.

Clapper sice nedostal žádný termín, ale celá prověrka má být údajně dokončena do konce ledna. Komentátoři připomínají dvě věci. Za prvé, fízlovací paranoiu USA, která vytvořila síť, do níž může mít přístup každý agent světa. Za druhé, stejná paranoia způsobuje, že v USA nyní začíná být tajné kdeco, včetně dokumentů, které dříve byly běžně dostupné. Kde chybí rozum, tam se dějí blbosti.