Nezávislý web Mother Jones ukázal v článku Big Food Wants to Crush the GMO Labeling Movement způsoby, jimiž GMO klika ovlivňuje zákonodárství a bojuje proti aktivistům, kteří chtějí povinné štítkování potravin. Zatím vítězí klika GMO, viz naše články o prohraných referendech v USA (Prohrané referendum o GMO). Protože odpor proti GMO je globální, viz heslo "March against Monsanto", stejně tak musí firmy vypracovat společnou strategii manipulace a ovlivňování politiků a spotřebitelů. Se spotřebiteli a politiky je to snadné, viz článek Aliance škůdců: GMO firmy a firmy s humusáckým jídlem. Těžší je to s aktivisty, kteří se naučili mnohé věci, s nimiž zkušení lobbističtí manipulátoři ani nepočítali. Proto musí GMO pilovat strategii manipulace do dokonalosti. Tady je příklad.



Tento obrázek ukazuje část tajného memoranda vypracovaného lobbisty GMO s datem 18. 2. 2013 a s názvem "Privileged and Confidential Memorandum". V lednu byla schůzka nejvyšších ředitelů spojených skrze produkci GMO potravin a fast-foods řetězců, které tyto lahůdky podávají. Jejich nepřítel je jasný. Občanské iniciativy bojující v rámci "Iniciativy 522" (viz klíčové slovo) za povinné štítkování GMO potravin v obchodech. Navržená a tajná strategie oblbování a manipulace ukazuje způsoby, jak se ovlivňuje politika a veřejné mínění.

Za prvé: znát dokonale spotřební zvyky, předsudky a mínění konzumentů, aby s nimi šlo manipulovat proti aktivistům anti-GMO. K tomu článek Neuromarketing, další útok koncernů na naše podvědomí.

Za druhé, což je uvedeno v této dokumentaci v bodě 3.

GMO stategie wrote:
Ovlivňovat federální politiku tak, aby byla předem vyloučena možnost povinného štítkování potravin.

Fakticky to znamená, že GMO aliance pracuje na úrovni federální vlády USA a jednotlivých států tak, aby již při návrhu jakýchkoliv zákonů byly vládní předlohy upraveny v jejich prospěch. K tomu již založili potřebný "cash-mechanismus", čili finanční mašinu nutnou k uplácení a ovlivňování politiků, médií. Stejné peníze pochopitelně jdou i na korupci samotných aktivistů a na zakládání pseudo-aktivistických sdružení diverzního charakteru.

Závěr? Naši občané většinou ani netuší, kdo a jak dělá zákony, ani v čí prospěch. Prostě se o to vůbec nezajímají. A novináři v Česku jsou příliš líní a příliš zavázaní svým oligarchickým chlebodárcům, aby toto pozadí trvale sledovali. A nezávislý tisk může stíhat jen malou část věcí, protože musíme chodit do práce, živit rodiny a toto děláme ve svém volném čase. A veřejno-právní TV slouží oligarchickým klikám a partajím, protože občanům je už dávno jedno, komu a proč platí koncesní poplatky.

Text GMO skupiny ukazuje, jaký protivník stojí na druhé straně: nezdaněné miliardy z pochybného zisku, armáda placených právníků a lobbistů, trvalý lobbing na všech úrovních, ovlivňování zákonů v samotném počátku. Například Topolánek nyní vykřikuje jako mluvčí teplárenské lobby, která chce předělat krachující teplárny na tzv. "záložní zdroje energie", kterou nepotřebujeme. A stojí zdánlivě na jedné lodi s námi, kteří nechceme Temelín. On také ne, protože oligarchické teplárny by zkrachovaly a firmy je proto potřebují zákonem napojit na státní rozpočet. Riskujeme další aféru typu solárních baronů, nyní v teplárenském převleku firmy J&T. Její poslední skandál na Slovensku ukazuje stejným směrem jako strategie GMO. Opoziční poslanci na Slovensku tvrdí, že J&T sama píše předlohy zákonů, které pak jen dodává do Ficovy vlády.