Dříve platilo heslo: "S teroristy se nevyjednává". Toto heslo mělo jasný smysl, ale dnes už je prý jiná doba. Když se dříve teroristé pokoušeli vydírat vlády, pak byla odpověď vlád většinou negativní. Kvůli tomu muselo zemřít pár rukojmí. Pokusy o vydírání však byly drženy uvnitř rámce daného násilím a státní odpovědi silou.

Dnes je realita zcela jiná. Když teroristé unesou pár Evropanů, jsou povoláni na kobereček ihned ministři zahraničí a vyplácí se milionové obnosy. Tak získávají tito politici politické body a nechávají se oslavovat, jak zachraňují lidské životy. Tím se z únosů a teroru stal kvetoucí byznys. Tak kvetoucí, že sami islámští teroristé mohou tvrdit, že západní vlády, především ty evropské, financovaly celý džihád, který byl nasazen v Sýrii a jinde v Africe.

Nyní varuje úřad pro zahraničí v Londýně, že výkupné je odpovědné za financování terorismu na Mali a v Jemenu. Reportáž BBC na toto téma najdete zde. Odhaduje se, že jenom v Nigérii zaplatila francouzská vláda 12 milionů liber za zajatce. Skvělý byznys pro teroristy. Zvlášť když jsou mladí muži bez práce a nemají před sebou žádnou životní perspektivu. Pak jim zbývá jediná cesta: stát se teroristou a unést pár Evropanů.

Zdroj zde.