Všechna média, jejichž principem je pravdivé informování veřejnosti, se značnou dávkou škodolibosti zaznamenávají pády konkurence, jejímž úkolem je naopak všechny sledovat a všechno tajit. Nyní máme díky Snowdenovu kufru překvapení od CIA a NSA bohaté žně na několik let, ale to není všechno. Čas od času se podaří i placeným agentíkům věc, za kterou by normální člověk vyletěl z práce.

Nedávno dal přepilný agent X do veřejné knihovny Kongresu hodně neveřejný manuál, jak postupovat při tajných výsleších. Americká aktivistická organizace American Civil Liberties Union (ACLU) žádá po Pentagonu a po CIA už několik let, aby jí legální cestou vydali způsoby, jak mučili nevinné Američany a další cizince v prezidentem Bushem schválených mučících programech a tajných letech (tzv. rendition flights). ACLU se dostala jen k částem tohoto manuálu se slavným inkvizičním nástrojem zvaným waterboarding a kritizovala mučení jako formu nutící vězně k falešným přiznáním (zpráva ACLU je zde). Viz náš poslední článek k tomuto tématu, kdy tuto praxi analyzovala nezávislá lékařská komora (Moderní verze Mengeleho, made in USA). Veškeré oficiální žádosti o vydání manuálu byly zamítnuty odkazem na státní tajemství. Tak dlouho, dokud jeden tajný agent nedal pod civilním jménem tento manuál zaregistrovat do veřejné části Kongresové knihovny.

O další skandál se postaral novinář Scott MacFarlane, který pracuje pro NBC. Pilný investigativec hledal pravdu o masakru šíleného střelce v kasárnách Navy Yard ve Washingtonu 16. září 2013, kdy člen řádné ochranky zabil 12 lidí a další 4 zranil. Armádní parta námořnictva zvaná FOIA mu podle zákona o informacích musela poslat určité věci, ale jejich zaměstnanci tam omylem přibalili skutečnou perlu. Novinář dostal do rukou interní mail FOIA, který popisuje detailní manipulacii s informacemi, fotografiemi a videi, které se vztahovaly k tomuto incidentu a které měl údajně novinář dostat, aby věci napsal a viděl "správně". Scott MacFarlane napsal, že šlo o "sek monstrózních rozměrů" (epic failure) a celou manipulaci náležitě rozmázl v médiích.

Společnost velkého bratra zkrátka při fízlování nedosahuje oné dokonalosti, kterou po ní požaduje Orwell ve známém románu 1984. A to jsme už třicet let po tomto fatálním datu, a pořád věci nefungují tak dokonale, jak by podle NSA měly.