V posledních letech rozvinula německá vláda a na ni napojená média zajímavou náklonnost k opozicím. Samozřejmě ne k těm, které jsou přítomny v Německu, chraň bůh! K opozicím jako například k libyjským rebelům, kteří s laskavou podporou NATO přivedli zemi ke kolapsu. Nebo náklonnost k syrským povstalcům, z nichž nemálo usiluje o návrat ke středověkému teokratickému státu. Novým miláčkem se stává právě opozice na Ukrajině. Protože – tak hlásí média – ukrajinský lid chce do EU a aktuální, nyní už vláda minulá, raději akceptovala hospodářskou pomoc od Ruska. A to pochopitelně nejde!

Vždyť s Ukrajinou se počítalo jako s budoucím trhem a také z geopolitického hlediska musí být Ukrajina napojena na blok EU. Německé vládě, ani médiím pochopitelně nevadí, že stateční ukrajinští rebelové podpalují policisty a pohybují se volně vyzbrojeni ocelovými tyčemi a vrhají Molotovovými koktejly. Novou lásku k opozici neoslabují ani hitlerovské pozdravy na barikádách. Viz článek Po Ukrajině se šíří stejné paramilitantní plakáty jako byly v Egyptě.

Nebo že také jedna ze tří opozičních stran byla Světovým židovským kongresem zařazena jako strana silně propagující antisemitismus. A tisíce jejích příznivců běhá volně s rudo-černými vlajkami kolaborantů s nacisty – Štěpána Bandery. „My“ máme přece „našeho“ Vitalije Klička, odchovance sovětského vojenského komplexu. Jeho otec byl důstojníkem Rudé armády, dědeček členem ruské tajné služby. A Vitalij boxoval za armádní sportovní klub ZSK. Klička bylo možné donedávna spíš potkávat v Německu než na Ukrajině. Jeho firma „Kličko- management Group GmbH“ má své sídlo v Hamburgu-Ottensen. Na Klička sází již dlouhou dobu nadace CDU nazvaná Konrad-Adenauer-Stiftung a projevuje mu přátelskou organizační a propagandistickou pomoc. Spojení Klička s nacisty nadaci vadí zřejmě málo.

Aby však každý, i ten nejposlednější Ukrajinec věděl, jak dobře funguje tržní hospodářství, vyprodukovala nadace Konrad-Adenauer-Stiftung videoklip podbarvený balalajkou a opatřila jej ukrajinskými titulky. Video najdete zde. Na příkladu ledničky se zde demonstruje, jak dobře funguje sociálně-tržní teorie Ludwiga Erharda. Agituje se tam vesele proti plánovanému hospodářství, jako kdyby takové hospodářství na Ukrajině dnes fungovalo. Samozřejmě už dávno nefunguje. Navíc se zde vypráví pohádka o tom, jak teorie Ludwiga Erharda vypnuly moc monopolů. Vzhledem k monopolizované moci bank na Západě je to opravdu dobrý vtip. Ale snad nejsou Ukrajinci tak hloupí a naivní jako většina obyvatel bývalé NDR, která nepochopila, že za pozlátkem nabídky konzumu se skrývá deindustrializace této části Německa a vysoká nezaměstnanost.

Že i v EU existují chudé domácnosti jako Řecko a Portugalsko, o tom se ve videu nadace CDU nevypráví. Místo toho se zde básní o „demokratické obnově“… a „zahraničně-politickém ukotvení v transatlantickém společenství hodnot“. Že nás toto společenství vedlo do války v Afghánistánu, to není předmětem této agitace. V zemi, jež patří do Evropské unie, která by se měla stát partnerem Ukrajiny – Rumunsku, se již spekuluje o rozdělení země. Na část věrnou EU a část východní, orientovanou na Rusko. Současně hlásí největší rumunský deník „Adevärul“, který patří ropnému oligarchovi Dinu Patriciuovi, nároky na údajně rumunské oblasti na Ukrajině a zvažuje se vojenská intervence. Vítejme v Evropě národních států, které už nepatří svým občanům!

V deníku „Süddeutsche Zeitung“ varuje Daniel Brössler před tím, aby byla Ukrajina ponechána Rusům. Ministr zahraničí Steinmaier chápe „frustrovanou opozici“, která cítí, že se po celé dny a týdny nic nehýbe. Olej do ohně, který byl přilit na začátku do startující občanské války, připomíná fatálně doprovodné taktiky jiných občanských válek ve světě. Jedno je jisté: Vitalij Kličko byl v dosavadních volbách vždy až na třetím místě. Možná, že to klapne nyní, když už lednička Ludwiga Erharda dělá tak dlouho agitaci.

Originál článku zde, přeložila se svolením autora pro E-republiku KPL.