Článek CIA se dostala do největšího průšvihu za posledních 20 let připomněl jednu z nejzajímavějších bitev v Senátu USA. Senátní výbor pro kontrolu CIA vedený Diannou Feinsteinovou měl na stole, tedy ve svých počítačích, dokumenty kolem 6.000 stran o tajném mučení a věznicích. Na citovaném slyšení senátu obvinila senátorka šéfy CIA, že jejich pilní hoši se tajně vloupali do její kanceláře a z inkriminovaného balíku vyšetřovaných dokumentů odstranili určité stránky. Vloupáním do budov senátu by CIA porušila přímo ústavu USA. CIA už dávno začala odstraňovat důkazy o mučení a tajných věznicích a nyní skrze FBI začala likvidovat spisy a dokumenty. Šlo o čas, kdo se k těmto papírům a diskům dostane dřív, zda hoši z CIA nebo vyšetřovatelé senátního výboru.

Zápas za demokracii začal výkopem senátního výboru, který dne 5.3. 2009 zvolil 14 ku 1 komisi k vyšetřování tajných věznic a mučení za Bushovy éry. Druhé kolo zatím patří CIA: už v roce 2007 zničila dvě kazety s přímými nahrávkami mučení, které chtěl dostat výbor do své ochrany a následně zničila minimálně 900 stran hledaných dokumentů. Ale vyšetřovatelé se mezitím dostali ke skupině mailů, které CIA zničit nestačila. Z nich jasně vyplývá, že agenti si byli vědomi toho, že lidi mučí. Takže skóre se vyrovnalo, protože nyní mohou být vystaveni trestnímu stíhání za zneužití pravomocí a další trestné činy. Pak se CIA pravděpodobně vloupala do kanceláří Senátu, protože potřebovala být o krok napřed.

Feinsteinová kontrovala tím, že veřejně vysvětlila známé přísloví o tom, že kdo lže (jako CIA o mučení), ten také krade (jako to nyní dělá CIA nezákonným ničením dokumentů). CIA má nyní práce nad hlavu. Bojuje pilně na celém světě proti čemukoliv, co ohrožuje mocenské a ekonomické zájmy jednoho procenta. A nyní musí navíc bojovat proti vlastní vládě (která je platí) a proti vlastním občanům, což ovšem dělali už dávno předtím. Nezdolná dáma jménem Feinsteinová ale chce mít ve sporu poslední slovo. Asi se této demokratické senátorce zdá, že oligarchický fašismus není ideální forma vlády. Senátorka prohlásila, že pokud budou obstrukce CIA pokračovat v tomto rozsahu, nechá dokumenty komise odtajnit a zpřístupní je americkému lidu. To nám pak přibude na e-republice hodně práce, ale asi bude stát za to.