Tato hezká zkratka označuje European Gendarmerie Force, která je operativní v rámci zemí EU od roku 2004. Celkem je v ní spojeno 5 zakládajících zemí (Francie, Portugalsko, Nizozemí, Itálie, Španělsko) a přibylo Polsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva a chystají se i další státy včetně Ukrajiny. Sídlem EU-policajtů je Vincenza v Itálii, kde jsou hlavní kasárna o síle 800 až 900 mužů, kteří mohou kdekoliv v EU zasáhnout do 30 dnů. Je možné rychle povolat dalších 2.300 posil ze zálohy. Organigram velení je zde.



Základní zákon vzniku a působení organizace (najdete zde) a podstatné věci jsou zatrženy žlutě. Co z nich vyplývá? Rozsáhlé pravomoci schválně neurčené jasně a široká možnost nasazení. Vedení organizace se jmenuje High Level Interdepartmental Committee (CIMIN) a v jeho velení se po roce střídají jednotliví velitelé policie členských států EUROGENDFOR. Fakticky byla tato organizace bojeschopná až v roce 2006 a po schválení EU smlouvy ve Velsenu v roce 2007.

Evropské buch-komando

Co se stane, když v zemi jako Španělsko půjdou znovu do ulic 2 milióny občanů? Viz článek Ve Španělsku proběhly největší celonárodní demonstrace tohoto desetiletí. A co když se k demonstrujícím občanům přidají samotní policisté? Pokud vláda za této situace potřebuje střílet do demonstrantů, pak zavolá právě tuto speciální jednotku organizovanou v rámci EU. Podle zakládající smlouvy přebírá všechny pravomoci armády a policie v zemi a působí v rámci výjimečného stavu a v rámci bojového nasazení. Zve ji daná vláda nebo pouze nějaký nespecifikovaný orgán EU, citujme doslova.

EUROGENDFOR Treaty wrote:
Article 5 (Framework for the missions). EUROGENDFOR may be placed at disposal of the European Union (EU) and also of the United Nations (UN), the Organisation for Security and Co-operation in Europe (OSCE), the North Atlantic Treaty Organisation (NATO) and other international organisations or an ad hoc coalition.

V Bosně a hlavně Kosovu kolem roku 2000 bylo jasné, že Stabilisation Force (SFOR) nemůže zvládat občanské nepokoje, protože vojáci NATO nemají na pacifikování civilistů ani žaludek, ani potřebný výcvik. Nyní to EU-policajti vyřeší. Každá vláda členské země EU má právo si je pozvat, pokud s tím EU projeví souhlas. Pak tyto jednotky mají právo převzít bojové vedení nad všemi bojovými a policejními operacemi v zemi, včetně suplování zásahu armády.

Příkladem nedávných pověstí o nasazení této police bylo Řecko, které se ocitlo na prahu občanské války, stejně jako nyní Ukrajina. Viz článek Řecko vstoupilo do fáze politických vražd. Zatím se ale ukázalo, že v jednom konkrétním případě šlo o jiný typ vojáků z Balkánských států, kteří jeli na místo určení v Bosně přes řecký námořní přístav a byli oblečeni ve svých speciálních uniformách.


Kdo ví, zda jedno EU-procento jednou nebude muset jednat tak, jako jste viděli na tomto videu. V USA se na podobné akce připravuje speciální jednotka armády, viz článek Pentagon se připravuje na občanské nepokoje dané klimatickými změnami. Republikáni v USA jsou ochotni investovat bez mrknutí oka miliardy do boje proti vlastní společnosti v důsledku globálního oteplování, ale samotné globální oteplování považují za nesmysl.